Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Η κρίση προβληματίζει τη φοίτηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

-Ασύμφορη η φοίτηση για τις οικογένειες
-Σε κοντινά ΑΕΙ-ΤΕΙ
-Να ισχύσει και κριτήριο εντοπιότητας

Σύμφωνα με τα τελευταία συμπεράσματα ειδικών αναλυτών η φοίτηση για τις ελληνικές οικογένειες κρίνεται ασύμφορη οικονομικά.


Οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται τελευταία σε οικονομία και κοινωνία, όπως οι μεγάλες... περικοπές (έως και 20%) στην εκπαίδευση, η πρωτοφανής υποχρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το συνεχώς μειούμενο βιοτικό επίπεδο των οικογενειών, επιβάλλουν την άμεση αναθεώρηση του τρόπου εισαγωγής, αλλά και φοίτησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν, τόσο ειδικοί αναλυτές από το χώρο της Εκπαίδευσης, όσο και πολλοί γονείς στην Καστοριά, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν μπορούν, λόγω κόστους, να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές μακριά από τον τόπο τους.


Ασύμφορη η φοίτηση για τις οικογένειες - Σε κοντινά ΑΕΙ-ΤΕΙ

Βέβαια, με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες κάθε οικογένειας, πολλοί υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΤΕΙ αναγκαστικά θα επιλέξουν, το ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας, είτε αυτό της πόλης μας, είτε ή κάποιο άλλο Ανώτατο Ίδρυμα, που θα είναι κοντά στην ακριτική μας περιοχή, διότι τα έξοδα θα είναι κατά τι λιγότερα, από το να σπούδαζε κάποιος καστοριανός στη Ρόδο, στην Κρήτη ή στην Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά τους, με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να μαστίζονται από την υποχρηματοδότηση, είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο θα μπορέσουν κάποια από αυτά να κρατήσουν ορισμένες βασικές έστω υποδομές, που τώρα προσφέρονται δωρεάν στους φοιτητές (όπως η σίτιση) ή έστω με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, η στέγαση, ενώ άκρως απαραίτητη θεωρούν πολλοί τη συνέχιση της διανομής δωρεάν συγγραμμάτων αλλά και τη δωρεάν σίτιση κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε φοιτητές και γονείς, αφού θα αυξήσει τα έξοδα για τις οικογένειες και για πολλές από αυτές θα καταστήσει ασύμφορη τη φοίτηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να διακοπεί.


Να ισχύσει και κριτήριο εντοπιότητας ζητούν γονείς

Οι παραπάνω δυσκολίες φανερώνουν, ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει εκ βάθρων ο τρόπος εισαγωγής, αλλά και φοίτησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όπως δηλώνουν στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ συμπολίτες μας πρέπει να θεσπιστεί κριτήριο εντοπιότητας, ώστε τα παιδιά από μια συγκεκριμένη περιοχή, να έχουν ως επιλογές φοίτησης ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται, είτε στην περιοχή τους, είτε κοντά σε αυτή. Και αυτό, γιατί: «πρέπει με κάποιο τρόπο να μειωθούν τα έξοδα των οικογενειών, αλλά παράλληλα, να μη μείνουν χωρίς σπουδές τα παιδιά» σημειώνουν.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι σε κάθε περιοχή να υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα έχουν τις ίδιες Σχολές και Τμήματα.
Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, πρέπει οι αρμόδιοι να βρουν τρόπους, ώστε το κόστος για τις οικογένειες να είναι επιτρεπτό, για να μην αναγκάζονται πολλά παιδιά να διακόπτουν τις σπουδές τους.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation