Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Επιστροφή στις αγορές με ρεκόρ για την Ιρλανδία

Με θεαματικό τρόπο επέστρεψε η Ιρλανδία στις αγορές, καθώς οι κρατικοί τίτλοι της χώρας είναι πρώτοι σε κέρδη, ενώ οι αποδόσεις τους υποχώρησαν σε επίπεδα ρεκόρ στις δημοπρασίες ομολόγων.




Μετά από τρία χρόνια αποχής από τις δημοπρασίες ομολόγων, όσο βρισκόταν εντός των προγραμμάτων διάσωσης, η Ιρλανδία δημοπράτησε 1 δισ. ευρώ σε δεκαετείς τίτλους, ένδειξη ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη φτάνει στο τέλος της. Η δημοπρασία ήταν επιτυχής, καθώς η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά κατά 2,9 φορές, ενώ η απόδοση ορίστηκε στην τιμή-χαμηλό ρεκόρ του 2,967%.

Με αυτό τον τρόπο επισφραγίστηκε η έξοδος από την «μνημονιακή» περίοδο που κράτησε από τον Νοέμβριο του 2010 ως τον Δεκέμβριο του 2013 για την χώρα.
Τα ιταλικά ομόλογα επίσης κινούνται θετικά, όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς η Ρώμη έβγαλε σε δημοπρασία συνολικά 7,75 δισ. ευρώ σε κρατικούς τίτλους, με ωρίμανση από το 2016 ως και το 2037.
Η μέση απόδοση ως την ωρίμανση για τίτλους από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία υποχώρησε σε ιστορικό ναδίρ από την ίδρυση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους δείκτες Bank of America Merrill Lynch, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά ομολόγων που είχαν εγκαταλείψει κατά την κρίση. Στις 10 Μαρτίου είχε βρεθεί στο 2,438%, σχεδόν 10% χαμηλότερα σε σχέση με το 2011.
«Είτε κοιτάξουμε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, είτε τους εταίρους τους, όλοι πάνε καλά ... Αυτό που χρειάζονται οι κυβερνήσεις είναι ισχυρότερη ανάπτυξη για να κάνουν το χρέος τους βιώσιμο. Αυτές οι χαμηλές αποδόσεις τους δίνουν την δυνατότητα να εμπλακούν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να βάλουν τα θεμέλια για ισχυρότερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια» εκτίμησε επικεφαλής αναλυτής της Societe Generale από το Παρίσι.


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation