Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Καμπανάκι κινδύνου

Του Χρήστου Κοσμά

Ο κίνδυνος εθισμού σε εξαρτησιογόνες ουσίες συνεχίζει να απειλεί τη νεολαία μας. Μάλιστα, με μεγαλύτερη ένταση και σοβαρότερες συνέπειες από ότι στο παρελθόν. Το διαπιστώνουμε από τη ζώσα πραγματικότητα που βιώνουμε στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Επιβεβαιώνεται πλέον και από επιστημονικές έρευνες. Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών συνεχώς αυξάνεται μεταξύ... των νέων της πατρίδας μας.


Οι επιπτώσεις από την επιβλαβή αυτή συνήθεια προκαλούν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Για αυτό χρειάζεται συνεχής και ενδελεχής ενημέρωση, ενίσχυση των δομών και των δράσεων της πρόληψης και της απεξάρτησης, αποτελεσματικές πρωτοβουλίες από την κοινωνία των πολιτών, από τους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία.

Ο Νομός Καστοριάς δεν αποτελεί εξαίρεση από το αρνητικό αυτό φαινόμενο. Δυστυχώς ενίοτε, αναδεικνύεται και ως «πρωταθλητής». Το ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατατέθηκε στην ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική Ημερίδα με θέμα «Αλκοόλ και Νέοι» που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών Νομού Καστοριάς «Διέξοδος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Στην Ημερίδα παρουσιάσθηκαν τα ευρήματα της πανελλήνιας έρευνας που διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών και τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς (στην Καστοριά η «Διέξοδος»), με αντικείμενο τη χρήση και τη διάδοση εξαρτησιογόνων ουσιών (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά) στον μαθητικό πληθυσμό της χώρας με τη συμμετοχή 37.000 μαθητών, ηλικίας 13-19 ετών, από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η πλέον σημαντική αποκάλυψη αφορά στο μείζον ζήτημα της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους και τις νέες της Καστοριάς. Αντιθέτως, σχετικά με το κάπνισμα και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, η εικόνα του Νομού Καστοριάς βρίσκεται στο μέσο εθνικό όρο ή και χαμηλότερα αυτού. Συνεπώς δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο και οξυμένο τοπικό πρόβλημα. Κάτι που δεν ισχύει για την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Στην κατηγορία αυτή κατατασσόμαστε δυστυχώς, στους Νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά.

Ειδικότερα, συχνή κατανάλωση αλκοόλ (10 φορές τον τελευταίο μήνα) κάνει το 17,6% των μαθητών της Καστοριάς, αναδεικνύοντας την περιοχή σε «πανελλήνια πρωταθλήτρια», ακολουθούμενη από την Πιερία (16,8%) και τον Έβρο (16,1%). Υπερβολική χρήση αλκοόλ (τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά έστω και 1 φορά τον τελευταίο μήνα) πραγματοποίησε το 51,3% (!) των Καστοριανών μαθητών ηλικίας 15-19 ετών, συμπληρώνοντας την τριάδα των Νομών με τα υψηλότερα ποσοστά (Ρέθυμνο 56,9% και Έβρος 54,1%).

Ως προς τα ποσοστά μέθης (τουλάχιστον 3 φορές σε όλη τη ζωή), έχει συμβεί στο 19,2% των μαθητών της Καστοριάς, δεύτερη περιοχή σε όλη την Ελλάδα, με τον Έβρο πρώτο (19,5%) και το Ρέθυμνο τρίτο (18,7%). Τα συγκεκριμένα αποτέλεσμα της έρευνας αποτυπώνουν μία άκρως ανησυχητική εικόνα για την Καστοριά. Μακάρι να αποτελέσουν καμπανάκι κινδύνου για την τοπική μας κοινωνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation