Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Νεστόριο: Απερρίφθη η πρόταση για μετονομασία σε Δήμο Γράμμου

-Φανερά απογοητευμένος ο κ. Γκοσλιόπουλος για την απόφαση αυτή
-Ποια ήταν τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την απόρριψη της πρότασης;


Τον Ιανουάριου του 2012, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, ο Δήμος Νεστορίου, είχε υποβάλλει ένα αίτημα, προκειμένου να μετονομαστεί ο Δήμος Νεστορίου, σε Δήμος Γράμμου.

Η μετονομασία αυτή είχε προταθεί για... γεωγραφικούς, ιστορικούς, πολιτισμικούς, αναπτυξιακούς, αλλά και για λόγους αναγνωσιμότητας.

Τελικά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το συμβούλιο τοπωνυμιών και η απογοήτευση του Δημάρχου κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου, ήταν φανερή «Είχαμε στηρίξει πλήρως με ατράνταχτα επιχειρήματα το αίτημα αυτό. Ένα καθολικό αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Κοινοτήτων, των φορέων και όλων των κατοίκων».

Ο κ. Γκοσλιόπουλος έκανε γνωστό, πως μέχρι και την τελευταία στιγμή, είχε διαβεβαιωθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι θα περάσει θετικά το αίτημα μετονομασίας, από το συμβούλιο τοπωνυμιών «Εισηγήθηκε η τριμελής επιτροπή των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου θετικά και ομόφωνα υπέρ του αιτήματός μας προς το Συμβούλιο Τοπωνυμιών και στις 30 Μαρτίου του 2012 που συνεδρίασε το συμβούλιο αυτό απόρριψε ομόφωνα το αίτημά μας».

Βαθύτατα στεναχωρημένος είναι λοιπόν, ο Δήμαρχος Νεστορίου για την απόρριψη του αιτήματος και συνάμα απογοητευμένος και θιγμένος, «Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή του συμβουλίου τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών είναι προσβλητική για το Δήμο μας, γιατί υπήρχε ομόφωνο αίτημα, πλήρως τεκμηριωμένο. Κατά το συμβούλιο, τοποθετήθηκαν μόνο τρία από τα δέκα μέλη που συμμετέχουν στην επιτροπή αυτή και κατά τη γνώμη μου είπαν ανοησίες».

Ο κ. Γκοσλιόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέλη της επιτροπής και στους λόγους που παρουσίασαν για μην γίνει δεχτή η αίτηση μετονομασίας.


Ο Γράμμος ανήκει σε δύο χώρες και σε δύο νομούς

Ο ένας εξ αυτών που εισηγήθηκαν να μην μετονομαστεί ο Δήμος Νεστορίου, σε Δήμο Γράμμου είναι Ταγματάρχης και εκπροσωπεί το Υπουργείο Άμυνας στη γεωγραφική υπηρεσία στρατού. Συγκεκριμένα είπε ότι επειδή ο Γράμμος ανήκει σε δύο χώρες, δηλαδή στην Ελλάδα και στην Αλβανία και επειδή στην ελληνική πλευρά ανήκει σε δύο νομούς, στο νομό Καστοριάς και στο νομό Ιωαννίνων φοβάται μήπως η ονομασία του Δήμου Νεστορίου ως Δήμος Γράμμου, προκαλέσει αντιδράσεις από τις άλλες περιοχές. Μάλιστα ο Ταγματάρχης ισχυρίστηκε πως κάτι παρόμοιο συνέβη και στο Δήμο Πεντέλης του νομού Αττικής, «Τέτοιο πράγμα μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, δεν υπάρχει καμία αντίδραση τα θέματα αυτά. Τα γνωρίζουν όλοι οι φορείς, όλες οι Περιφέρειες και όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας και έπρεπε να μας προειδοποιήσουν, αν ήθελαν να επισυνάψουμε και μια συνηγορία των θεωριών αυτών θα το είχαμε κάνει. Άρα λοιπόν ο βασικός λόγος για τον οποίο απέρριψαν το αίτημα μας δεν υφίσταται».


Το Νεστόριο έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Νέστορα

Καθηγήτρια της φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, η οποία συμμετείχε στο συμβούλιο, είπε πως το Νεστόριο, έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Νέστορα και ο οποίος ήταν μάρτυρας της χριστιανικής πίστης που μαρτύρησε τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. επί αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Επομένως, αυτό το όνομα,επειδή παλιότερα επί εκατό χρόνια υφίστατο στο Νεστόριο, δεν πρέπει να αλλάξει και πρέπει να παραμείνει το ίδιο. «Και εδώ έχει λάθος η κυρία αυτή, η οποία είναι πλημμελώς ενημερωμένη για την προέλευση του ονόματος Νεστόριο. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα εκδοχές και όχι αυτή που η ίδια επικαλέστηκε. Εγώ μπορώ να της στείλω πολλές άλλες και δεν καταλαβαίνω γιατί επικαλέστηκε αυτή τη συγκεκριμένη και μάλιστα να αποτελεί έναν ισχυρό λόγο για να παραμείνει η ονομασία αυτή».

Η λέξη “γράμος” είναι βουλγαρικής καταγωγής

Ένας καθηγητής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε και ακούστηκε περίεργο στο Δήμαρχο Νεστορίου ότι η λέξη “γράμος” προέρχεται από μια βουλγαρική λέξη, η οποία σημαίνει στα ελληνικά σωρός ή όγκος. «Αυτό δεν το έχω ακούσει ποτέ. Παρόλο που έχω διαβάσει δεκάδες εκδοχές, τη συγκεκριμένη δεν την έχω ακούσει ποτέ. Δεν έφερε ένσταση ή αντίρρηση για αυτόν το λόγο ο ίδιος, είπε ότι μπορεί να μετονομαστεί ο Δήμος, εφόσον όμως μετονομαστεί θα πρέπει να γράφεται το Γράμμος με δύο “μ”. Αυτή ήταν η εισήγησή του».

Μόνο τρεις από τους δέκα της επιτροπής, μίλησαν λοιπόν στο συμβούλιο και χωρίς μάλιστα να πάρει θέσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου εσωτερικών και τελικώς απορρίφθηκε το αίτημα και παρέμεινε να ονομάζεται ο δήμος, Δήμος Νεστορίου και όχι Γράμμου, «Εμείς από την πλευρά μας θα αντιδράσουμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα κάνουμε εντός του Ιουλίου και θα πάρουμε δύο αποφάσεις».

Η πρώτη απόφαση θα καταγγείλει ως απαράδεχτη την απόφαση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών και με τη δεύτερη απόφαση θα επανέλθει το θέμα με νέα στοιχεία ακόμα πιο τεκμηριωμένα και με συνηγορίες των υπολοίπων φορέων ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε λόγος αντικειμενικών αντιδράσεων και απορριφτεί εκ νέου το αίτημα που θα υποβληθεί.

Ο κ. Γκοσλιόπουλος επισήμανε για ακόμα μια φορά τους λόγους για τους οποίους προτάθηκε η αλλαγή της ονομασίας, και η οποίοι σύμφωνα με το Δήμαρχο δεν είναι διόλου περίεργοι.


Αναγνωρισιμότητα της λέξης “Γράμμος” σε όλη την Ελλάδα

Τη λέξη “Γράμμος” την ξέρει όλη η Ελλάδα, ενώ την λέξη Νεστόριο, θέλει να ελπίζει ο Δήμαρχος ότι την ξέρει έστω ένα μικρό ποσοστό της χώρας. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να κουβεντιάζεις με οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη, να του αναφέρεις από πού κατάγεσαι και εκείνος να καταλαβαίνει από πού έρχεσαι και πού βρίσκεσαι.

Όλοι είναι σύμφωνοι για τη μετονομασία του Δήμου.

Όλος Δήμος Νεστορίου, θέλει και επιδιώκει αυτή τη μετονομασία. Όλοι οι κάτοικοι, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όλες οι τοπικές κοινότητες και όλοι οι φορείς.



Το όρος Γράμμος είναι η ζωή του Δήμου

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε επίσης για την αλλαγή του ονόματος, είναι ότι ο λόγος ύπαρξης του Δήμου Νεστορίου, είναι το βουνό Γράμμος. Είναι το συντριπτικό πλεονέκτημα της απόφασης αυτής, είναι η ζωή όλων των δημοτών καθώς όλες οι ασχολίες και όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων, σχετίζονται με το βουνό. Είτε αυτές έχουν σχέση με την κτηνοτροφία και τα βοσκοτόπια, είτε με τον τουρισμό, είτε με την υλοτόμηση και τη διαχείριση των δασών.

«Άρα λοιπόν για αυτούς τους λόγους, τεκμηριωμένα και βάσιμα θέλαμε ο Δήμος να μετονομαστεί σε Δήμος Γράμμου και αυτοί δυστυχώς το απέρριψαν. Ελπίζουμε όταν θα επανέλθουμε, να το δεχθούνε, γιατί τα στοιχεία θα είναι πλέον ατράνταχτα».

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Γκοσλιόπουλος είναι αποφασισμένος να αλλάξει το όνομα του Δήμου του και δεν πρόκειται να παραδώσει αμαχητί τα όπλα.


Χρύσα Κοσμίδου
Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation