Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΔΙΕΞΟΔΟΣ: Γερά ποτήρια οι έφηβοι της Καστοριάς

Γερά ποτήρια αποδεικνύονται οι έφηβοι της Καστοριάς, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλήνιας έρευνας που διεξήχθη και σε σχολεία της περιοχής μας, ο Νομός μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους. Στην πρώτη θέση έρχεται ο Έβρος.


Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Νέοι και αλκοόλ», που πραγματοποίησε το... Κέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών «Διέξοδος» την Παρασκευή 29 Ιουνίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.
Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Καστοριάς.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε το 2011 το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής ( ΕΠΙΨΥ) με τη συμμετοχή 67 από τα 71 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ σε όλη την Ελλάδα, έλαβαν μέρος μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Στην Καστοριά έλαβαν μέρος 645 μαθητές και μαθήτριες 13 σχολικών μονάδων η επιλογή των οποίων έγινε τυχαία.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
Τρεις στους πέντε μαθητές της Καστοριάς που συμμετείχαν στην έρευνα (58,7%) πίνουν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά το μήνα και ένας στους 6 (17,6%) τουλάχιστον 10 φορές το μήνα. Ένας στους δύο μαθητές (51,3%) άνω των 14 ετών ήπιε τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά τουλάχιστον μία φορά το μήνα πριν από την έρευνα, ενώ ένας στους 5 μαθητές όλων των ηλικιών (19,2%) έχει μεθύσει τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή του.
Φύλο: Τα αγόρια αναφέρουν ότι καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά και ότι μεθούν σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με τα κορίτσια (για παράδειγμα, 24,2% και 10,6%.
Ένας στους τέσσερις μαθητές ηλικίας 13-14 ετών (28,6%), τρεις στους πέντε ηλικίας 15-16 ετών (59,6%) και τέσσερις στους πέντε 17-18 ετών (85,9%) πίνουν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Τα ποσοστά για κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών τουλάχιστον 10 φορές το μήνα για τις 3 ηλικιακές ομάδες ανέρχονται στο 4,7%, 13,5% και 33,0%, αντίστοιχα.
Δύο στους πέντε μαθητές ηλικίας 15-16 ετών (41,3%) και τρεις στους πέντε ηλικίας 17-18 ετών (61,5%) πίνουν τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά.
Οι ερευνητές καταλήγουν: οι μαθητές ηλικίας 17-18 ετών στο Ν. Καστοριάς έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στη χώρα όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Σημαντικός ο ρόλος γονέων και εκπαιδευτικών στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

«Το αλκοόλ είναι ένα σύμπτωμα από ένα πιο βαθύ ψυχοσυναισθηματικό και κανονικό πρόβλημα που υπάρχει. Η ουσία είναι ένα βακτήριο μια ίωση, μια αρρώστια . Έτσι είναι και το αλκοόλ. Ἐνα σύμπτωμα μιας ασθένειας, μιας δυσλειτουργίας». Τόνισε στην εισήγησή του ο σύμβουλος και ψυχοθεραπευτής Πάτρικ Ακριβός ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε η «Διέξοδος».

Ο κ. Ακριβός είπε ακόμη ότι υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ από τη νηπιακή ηλικία και σ’αυτό όπως ανέφερε ευθύνονται οι ίδιοι οι γονείς όταν κατά τη διάρκεια ενός εορταστικού πχ γεύματος δίνουν στα παιδιά να δοκιμάσουν το ποτό από το δικό τους ποτήρι «όταν όλοι γυρίσουν το κεφάλι τα παιδιά πίνουν και κάτι παραπάνω». Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακριβός και πρόσθεσε ότι θα πρέπει τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί να σκεφτούν με ποιο τρόπο θα διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά, προκειμένου να μάθουν να αποφεύγουν την κατανάλωση απαγορευμένων ουσιών.

Στο πλαίσιο τη εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιουνίου στον χώρο της «Διεξόδου», βιωματικό εργαστήρι με σκοπό την ενδυνάμωση κινήτρου. Στο εργαστήρι εισηγητής στο οποίο ήταν ο κ. Πάτρικ Ακριβός, έλαβαν κυρίως μέρος επαγγελματίες υγείας της περιοχής μας.


Εξάλλου, την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιήθηκε και στους Δήμους Ορεστίδος και Νεστορίου σειρά εκδηλώσεων με θέμα την πρωτογενή πρόληψη . Οι εκδηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Ψωμαδάκη
από την εφημερίδα "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation