Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Περίθαλψη ώρα μηδέν στο Δήμο Νεστορίου!

Χρήστος Γκοσλιόπουλος: Μένουμε μήνες χωρίς γιατρούς. Υπήρξε περίοδος που το Επταχώρι, η Χρυσή και το Πευκόφυτο έμειναν για έναν μήνα χωρίς γιατρό!


Τεράστιο πρόβλημα έχει ανακύψει στο Δήμο Νεστορίου εξαιτίας της έλλειψης αγροτικού ιατρού.Ο Δήμαρχος Νεστορίου που καθημερινά γίνεται δέκτης παραπόνων από πολλούς δημότες, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει στα πολλαπλά αιτήματα των πολιτών για περίθαλψη, συνταγογράφηση και λοιπές παροχές από τους αγροτικούς ιατρούς. Υπό το πρίσμα αυτό της όξυνσης της κατάστασης ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος δήλωσε πως «Η έλλειψη αγροτικών γιατρών είναι ένα ζήτημα που καίει την περιοχή μας. Η πλημμελής λειτουργία των αγροτικών ιατρείων, που ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που θα έχω με τον Υπουργό Υγείας παρουσία των Βουλευτών, προκειμένου να βρούμε μία λύση, έτσι ώστε να στελεχώνονται έγκαιρα και να παραμένουν οι γιατροί, όσο καιρό χρειάζεται για να μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος. Έχουμε εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους που είναι συνταξιούχοι και δεν μπορούν να μετακινούνται που θέλουν να γράφουν τα φάρμακα τους και σήμερα έχουν πρόβλημα».

Είναι εύλογο πως η έλλειψη αγροτικών ιατρών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη ενδεχόμενη ευνοϊκή συγκυρία με την επίσκεψη του ιατρού στην καλύτερη περίπτωση μία φορά την εβδομάδα, διότι όπως είναι γνωστό και η “δεξαμενή” των γιατρών έχει στερέψει εν όψει λιτότητας. Σύμφωνα με τον κ. Γκοσλιόπουλο, «Μένουμε μήνες χωρίς γιατρούς, αλλά αυτούς τους μήνες που δεν υπάρχει καλυμμένη θέση του αγροτικού ιατρού, αναπληρώνεται με κάποιον που έρχεται από μία άλλη περιοχή, αλλά έρχεται ελάχιστα, μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά τις δύο εβδομάδες. Υπήρξε περίοδος που το Επταχώρι ή η Χρυσή και το Πευκόφυτο έμειναν για έναν μήνα χωρίς γιατρό».



Στους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας, η υγεία αποτελεί έναν τομέα που πρέπει να αποτελεί μέλημα της κάθε πολιτικής ηγεσίας και των τοπικών αρχόντων μας. Ο κ. Γκοσλιόπουλος έχοντας κατανοήσει αυτή την ανάγκη στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα υλοποιήσει στην Αθήνα, τόνισε πως «Θα μεταφέρω στον Υπουργό και μία πρόταση που συζήτησα με το Διοικητή της 15ης ταξιαρχίας Καστοριάς, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται και στρατιωτικοί γιατροί, είτε στρατιώτες, είτε μόνιμοι στρατιωτικοί γιατροί που υπάρχουν στην Ταξιαρχία και να μπορούν να υπογράφονται συνταγολόγια. Ο Ταξίαρχος είναι διατεθειμένος να το επιτρέψει αυτό το πράγμα, και από εκεί και πέρα αν υπάρξει μία κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Άμυνας θα λυθεί εν μέρει και θα έλεγα σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στην περιοχή μας».

Πολύτιμη η αρωγή του Νοσοκομείου Καστοριάς!

Την αναγνώριση και τον έπαινο της προσπάθειας που διενεργείται από το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς επεσήμανε ο Δήμαρχος Νεστορίου, επιβραβεύοντας την προσπάθεια που καταβάλλει ο Διοικητής του νοσοκομείου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες του Δήμου Νεστορίου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γκοσλιόπουλος ανέφερε πως : «Ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα, προσπαθεί και επικοινωνεί με το κέντρο υγείας, όταν δεν υπάρχει γιατρός εδώ πέρα, όπως δεν υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει και τώρα. Επίσης φροντίζει πάντοτε να αναπληρώνει αυτόν το γιατρό που έρχεται μία φορά την εβδομάδα».

Όπως είναι σαφές όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την τάχιστη τοποθέτηση γιατρού από το Διοικητή του Νοσοκομείου υλοποιούνται, προκειμένου να προστατευτεί η Υγεία των κατοίκων του Δήμου, ωστόσο αυτές είναι εφήμερες λύσεις κατά τον κύριο Γκοσλιόπουλο. «Κατά καιρούς ο Διοικητής έβγαλε αποφάσεις για να μας στέλνει κάποιον ειδικευμένο γιατρό εδώ, γενικής ιατρικής, προκειμένου να εξυπηρετεί τους πολίτες. Όμως, αυτές είναι προσωρινές και πρόσκαιρες λύσεις. Ο Διοικητής δεν μπορεί να δώσει μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση. Αυτές τις λύσεις μπορούν να τις δώσουν τα Υπουργεία», τόνισε ο Δήμαρχος Νεστορίου.



Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη να εξευρεθούν ριζικές λύσεις έτσι ώστε να μην πλήττονται οι Δημότες Νεστορίου από την έλλειψη των αγροτικών ιατρών, και να αναγκάζονται να μετακινούνται από τα χωριά τους διανύοντας πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να έχουν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προς επίρρωση της θέσης αυτής ο κ. Γκοσλιόπουλος υπογράμμισε πως « Πρέπει να αλλάξει το σύστημα των αγροτικών γιατρών, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις αγροτικές περιοχές, να έχουν έναν άλλο τρόπο παροχής υγείας στους κατοίκους. Αυτό που γίνεται στις αγροτικές και ορεινές περιοχές και στα αγροτικά ιατρεία, δεν είναι παροχή υγείας είναι απλώς συνταγογράφηση. Για αυτό πρέπει να γίνει μία συνάντηση με το Υπουργείο, να κατανοήσουν τα προβλήματα και να υπάρξει μία τελική και ολοκληρωμένη λύση».

Ανέφικτη η σύσταση κοινωνικού ιατρείου στο Νεστόριο!

Η σύσταση κοινωνικού ιατρείου για τους εξαθλιωμένους από την πολιτική του μνημονίου, πολίτες του Δήμου Νεστορίου είναι απαραίτητη, αφού η συμβολή του θα είναι σημαντική. Η «κραυγή» στον περιορισμό της κοινωνικής πρόνοιας είναι καταγγελτική από τους πολίτες του Δήμου Νεστορίου. Για αυτό το κοινωνικό ιατρείο θα μπορούσε να συνδράμει ουσιαστικά στο να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, και να μη σκύψουν το κεφάλι οι πολίτες οι οποίοι είναι έρμαια της δήθεν δωρεάν περίθαλψης που έπρεπε να εξασφαλίσει το κράτος.

Αν και η ιδέα σύστασης κοινωνικού ιατρείου στο Δήμο Νεστορίου φαντάζει σωτήρια ωστόσο όσες βροντερές προσπάθειες και να καταβληθούν δεν θα τελεσφορήσουν, διότι σύμφωνα με το Δήμαρχο Νεστορίου κ. Χρήστο Γκοσλιόπουλο «Το κοινωνικό ιατρείο για να συσταθεί χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις, εμείς δεν τις έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις εδώ. Δεν υπάρχουν καταρχήν γιατροί Δημότες που να μένουν στην περιοχή μας. Δεν μπορεί να έρθει κάποιος από άλλη περιοχή προκειμένου να δημιουργήσει, να στελεχώσει και να λειτουργήσει ένα κοινωνικό ιατρείο».

Συνεπώς τα κενά του εθνικού συστήματος υγείας και η απόσυρση του κράτους εξαιτίας της αδυναμίας του να παρέχει το αδιαπραγμάτευτο αγαθό της υγείας, δεν πρόκειται να αμβλυνθούν από τη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου.

Πρόσληψη μόνιμου Ιατρού από τον Δήμο Νεστορίου;

Ωστόσο επειδή στόχος είναι να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή λόγω ανέχειας, ο Δήμαρχος Νεστορίου στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει για την υποστήριξη και ενίσχυση δημοτών ανήγγειλε προεκλογικά την πρόσληψη ενός γιατρού Γενικής Ιατρικής. Ο κ. Γκοσλιόπουλος με πρόθεση να ενισχύσει τις υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες και να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες προκλήσεις της οικονομικής ύφεσης δήλωσε πως «Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να κάνουμε εμείς και τα είχαμε συζητήσει και είχαμε πάρει μία αρχική απόφαση από τον Γενάρη του 2011, είναι να προσλάβει ο Δήμος έναν γιατρό γενικής ιατρικής, να έχει έναν υπάλληλό του γιατρό. Έχουμε και το δικό μας ιατρείο εδώ στο Νεστόριο, έχουμε και τα εξεταστήρια στα χωριά, οπότε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν γιατρό, ως υπάλληλο του Δήμου που θα είναι μόνιμα και σταθερά εδώ».

Αν και η παραπάνω αξιόλογη πρόταση από την πλευρά του Δημάρχου Νεστορίου, σε μια εποχή που η φτώχεια και η ανέχεια έχουν έρθει στο προσκήνιο… η πρόσληψη ιατρού γενικής ιατρικής, χάρισε χαμόγελα και ελπίδες στους πολίτες του Δήμου, ωστόσο κρίθηκε μη υλοποιήσιμη εξαιτίας δύο ουσιαστικών προβλημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Δήμαρχο Νεστορίου η αδυναμία υλοποίησης της εν λόγω απόφασης που είχε εξαγγελθεί προεκλογικά έγκειται:
Πρώτον στην κατακόρυφη μείωση του προϋπολογισμού του Δήμου, όταν τα τακτικά έσοδα που παίρνουμε το δωδεκαρτημόριο δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν 134.000 ευρώ και σήμερα είναι 76.000 ευρώ, επομένως είναι αδύνατον να κάνουμε νέα πρόσληψη. Με αυτά τα χρήματα που παίρνουμε είναι αδύνατον να προσλάβουμε τον οποιοδήποτε υπάλληλο. Αντίθετα με αυτή την λογική πρέπει να διώξουμε υπαλλήλους για να τους πληρώνουμε. Δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό, αλλά προσπαθούμε με άλλα έσοδα να ισοφαρίσουμε το έλλειμμα αλλά δεν μπορούμε να προσλάβουμε νέο υπάλληλο οποιασδήποτε ειδικότητας.
Δεύτερον στην απαγόρευση προσλήψεων οι οποίες πρέπει πλέον να γίνονται μία προς δέκα. Δηλαδή δέκα αποχωρήσεις μία πρόσληψη και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, για αυτό δεν μπορούμε να πάρουμε έναν δικό μας ιατρό γενικής ιατρικής.
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation