Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Καστοριά:Με λαμπρότητα τελέστηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση

Με λαμπρότητα τελέστηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Καστοριάς για τον εορτασμό της 100ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό στις 11 Νοεμβρίου 2012 .


Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ.Σεραφείμ και τον Δήμαρχο Καστοριάς

κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη , στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχειακής μονάδας του Δήμου Καστοριάς, όπου έλαβε χώρα η κεντρική πανηγυρική εκδήλωση .Για το χρονικό της απελευθέρωσης μίλησε η Φιλόλογος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν.Καστοριάς»

κα Βιβή Δούκη-Πολυγιάννη η ομιλία της οποίας είχε ως θέμα : «ὦ Πατρίδα μου χαρού τη λευτεριά σου» .Ακολούθησε παρουσίαση αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ : «Ο Μακεδονικός Αγώνας στην Καστοριά» και η βραδιά έκλεισε με την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αθ.Χριστόπουλος» .

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου , στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς , πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση με ομιλητές έγκριτους και καταξιωμένους Καθηγητές Πανεπιστημίου , την κα Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ η οποία μίλησε για την σημασία των επετείων στην ιστορία ενός λαού , τον κ. Νικόλαο Μουτσόπουλο, ομ. Καθηγητή ΑΠΘ η ομιλία του οποίου είχε θέμα «Διδαχές από την αστική αρχιτεκτονική της Καστοριάς» , τον

κ. Ευθύμιο Τσιγαρίδα, ομ. Καθηγητή ΑΠΘ ο οποίος μίλησε για την «σχολή» ζωγραφικής της Καστοριάς του τελευταίου τετάρτου του 15ου αιώνα και η παραγωγή φορητών εικόνων ,τον κ. Πάνο Τσολάκη, αν. Καθηγητή ΑΠΘ ο οποίος ανέλυσε την ιστορία και το χώρο της Πλατείας Δαβάκη , την κα Αγγελική Στρατή, αρχαιολόγο- δ/ντρια της 16ης ΕΒΑ η ομιλία της οποίας εστίασε στην Ζωγραφική του Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στο Απόζαρι ,την κα Θάλ. Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου, αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ η οποία ανέλυσε την ναοδομία στην Καστοριά κατά τον 19ο αιώνα και τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον κ. Ευστάθιο Πελαγίδη ομ. Καθηγητή ΠΔΜ η ομιλία του οποίου είχε ως θέμα το έπος των προσφύγων της Καστοριάς . Επίσης αναγνώσθηκε η ομιλία του κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη, επ. Καθηγητή ΑΠΘ με Θέμα: «1870-1912: Η πορεία προς την απελευθέρωση της Καστοριάς» ,λόγω απουσίας του ιδίου , από τον Προϊστάμενο του Τμ.Ελέγχου Κατασκευών της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Καστοριάς κ. Αλέξιο Βέργο . Τον συντονισμό της επιστημονικής συνάντησης είχε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού-Υγείας-Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία . Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος συμπολιτών μας οι οποίοι είχαν την μοναδική ευκαιρία να ακούσουν από τους αξιόλογους ομιλητές γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της παράδοσης της Καστοριάς .

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Μηνά και ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ,στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Μηνά , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ.Παύλου και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ.Βαρνάβα και Καστορίας κ.κ.Σεραφείμ , παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου και των τοπικών αρχών .

Την Κυριακή , 11 Νοεμβρίου , στον Ιερό Ναό Πολιούχου Αγίου Μηνά πραγματοποιήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ.Βαρνάβα και Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ.κ.Παύλου και του Ποιμενάρχη μας κ.κ.,Σεραφείμ . Μετά το πέρας της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας , ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά του Θαυματουργού και των Τιμίων Λειψάνων Αυτού προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου και έλαβε χώρα η τελετή ανάρτησης της Ελληνικής Σημαίας από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου , τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ.Σεραφείμ και τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη . Δίπλα στον ιστό της σημαίας τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα στην οποία αναφέρεται ότι η έπαρση της σημαίας πραγματοποιήθηκε στην 100η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης . Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Φιλόλογο , πρώην Δ/ντη Β’βάθμιας Εκπ/σης Ν.Καστοριάς , κ. Φώτη Αντωνίου .

Εν συνεχεία , παρουσία πλήθους πολιτών της Καστοριάς πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση όπου για πρώτη φορά φέτος , τα μαθητικά τμήματα αυτής παρέλασαν υπό τη μουσική συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Σκριπερού Κέρκυρας οι οποίοι αποδέχτηκαν την σχετική πρόσκληση του Δήμου Καστοριάς . Μετά το πέρας της παρελάσεως ,ο Δήμαρχος Καστοριάς υποδέχτηκε τις αρχές και τους πολίτες στην καθιερωμένη δεξίωση στο Δημαρχείο , όπου στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με θέμα «Νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» σε συνεργασία με την 15η Ταξιαρχία Πεζικού .

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας , εν πομπή ,με την καθιερωμένη λαμπαδιοφορία μετεφέρθη η Ιερή Εικόνα του Πολιούχου Αγίου Μηνά από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά .

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την 15η Συνάντηση Χορωδιών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπαϊρακτάρειο Ωδείο σε συνδιοργάνωση του Δήμου Καστοριάς ,του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αθ.Χριστόπουλος» και με τη συμμετοχή της νέα χορωδία Νεμέας «ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΣ» .









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation