Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Φως στο τούνελ της Κλεισούρας

- Συναίνεση φορέων για τη Σήραγγα της Κλεισούρας.
Στο επίκεντρο ενημερωτικής συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του 2ου ορόφου στο κτίριο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ, βρέθηκε η σήραγγα της Κλεισούρας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, έπειτα από



πρόσκληση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτη Πλακεντά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργου Δακή, με σκοπό να συζητηθεί η πορεία του έργου και να ενταχθεί πλέον σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα.

Να γίνει πράξη το όραμα των Δυτικομακεδόνων

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία που ενισχύουν την ανάγκη κατασκευής της σήραγγας και αποφασίστηκε άμεσα οι Δήμοι που εμπλέκονται να λάβουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων υπέρ ένταξης του έργου.
Κοινή βούληση όλων ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για να βρεθεί γρήγορα η πηγή χρηματοδότησης που θα καταστήσει υλοποιήσιμο αυτό το έργο, που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των περιοχών Καστοριάς, Αμυνταίου και Εορδαίας.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, η συγκεκριμένη συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα για την παρουσίαση των στοιχείων εκείνων που ενισχύουν την ανάγκη κατασκευής της σήραγγας, ενώ παράδωσε στους εμπλεκόμενους φορείς, που συμμετείχαν στη συνάντηση τον πλήρη φάκελο με την μελέτη, ώστε μέχρι τέλος Νοεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων υπέρ της ένταξης του έργου.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του έργου που αποτελεί προτεραιότητα και προτεινόμενο στα έργα, μαζί με το δρόμο Φλώρινα – Πισοδέρι και Γρεβενά – Βασιλίτσα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Βούλησή μας» συνέχισε ο Περιφερειάρχης «είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πίεσης, ώστε να γίνει πράξη το όραμα των Δυτικομακεδόνων για την οδική συνένωση των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης που θα βοηθήσει στην άρση οικονομικών, κοινωνικών και τουριστικών εμποδίων, που σήμερα υπάρχουν».
Κοινή ωστόσο ήταν η εκτίμηση, ότι υπάρχει συναίνεση για να προχωρήσει το έργο στο στάδιο της δημοπράττησης, ενώ ενισχύει και τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Δακή, να βάλει επιτακτικά το αίτημα στους αρμόδιους Φορείς.
Παρών ήταν ο Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Πασχάλης Χαρούμενος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης, ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής, κ. Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, η Δήμαρχος Εορδαίας, κα. Παρασκευή Βρυζίδου, ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς, κ. Χρήστος Παρχαρίδης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού, κ. Σωκράτης Μπουρινάρης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κα. Αγλαΐα Δούφλια, κ. Βαγγέλης Σημανδράκος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στόχος η εξεύρεση χρηματοδοτικού πακέτου
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στα 69 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος της κατασκευής της σήραγγας Κλεισούρας και των συνδετήριων οδών, σύμφωνα με την οριστική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία κόστισε 1.920.000,00 ευρώ. Το συνολικό μήκος του δρόμου, πλάτους8 μέτρων, ανέρχεται στα10,4 χιλιόμετρα, με τη σήραγγα να είναι μήκους1365 μέτρων. Επίσης, προβλέπεται και μια μικρότερη σε πλάτος σήραγγα, μήκους1382 μέτρωνγια τη διαφυγή πεζών σε περίπτωση ατυχήματος.
Ο νέος δρόμος, που θα παρακάμπτει την ορεινή Κλεισούρα θα έχει τέσσερις κόμβους, εκ των οποίων οι δύο θα ενώνουν την υφιστάμενη με την υπό κατασκευή οδό και οι άλλοι δύο θα ενώνουν τη Βέργα Καστοριάς και το Βαρικό Φλώρινας. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Δακή και τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κ. Δημήτρη Σαββόπουλο στόχος είναι η εξεύρεση χρηματοδοτικού πακέτου από τομεακά προγράμματα Υπουργείων, καθώς ο προϋπολογισμός του έργου υπερκαλύπτει στο συγκεκριμένο μέτρο τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation