Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Φωνή αγανάκτησης των κατοίκων του Γράμμου – Γκοσλιόπουλος: «Να γυρίσουν πίσω οι Συνοριοφύλακες»

Λεηλατούν τα σπίτια μας και αρπάζουν τις περιουσίες μας
Σκοτώνουν μεγάλα ζώα, τα τεμαχίζουν και τα μεταφέρουν στην Αλβανία
Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο δήμος Νεστορίου για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών του Γράμμου, λόγω των λεηλασιών των
σπιτιών τους αλλά και εξαιτίας των…


αρπαγών των περιουσιών τους από τους Αλβανούς. Μάλιστα έχουν, αποθρασυνθεί τόσο πολύ, που σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων της περιοχής του Γράμμου, πέρα από το κλέψιμο των ζωών τους, τις τελευταίες μέρες οι Αλβανοί ξεπέρασαν τη σφαίρα του παραλόγου, καθώς σκοτώνουν μεγάλα ζώα, τα τεμαχίζουν και τα μεταφέρουν στην Αλβανία.

Αποτελεί πλήγμα για την περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια
«Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα πλήγμα για τους κτηνοτρόφους. Κάποια στιγμή η πολιτεία πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει επιτελούς η λαίλαπα της καταστροφής από τους Αλβανούς», τονίζει με έκδηλη την αγανάκτηση του ο δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρηστός Γκοσλιόπουλος για τις λεηλασίες που γίνονται εις βάρος των κατοίκων της περιοχής.
«Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή μας που αφορά ένα τρίπτυχο κλοπών, σπιτιών, ζώων καθώς και λαθροϋλοτομίας από τους Αλβανούς, το οποίο διαιωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την περιοχή μας, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται, διότι λείπουν οι συνοριοφύλακες από την περιοχή. Πέρα όμως από αυτό, δεν στελεχώνονται επίσης και τα φυλάκια του στρατού που βρίσκονται κατά μήκος της συνοριακής γραμμής και αυτό το φαινόμενο, όχι μόνο εξελίσσεται αλλά μεγεθύνεται και πολλαπλασιάζεται», προσθέτει ο δήμαρχος, κάνοντας μάλιστα λόγο ότι οι Αλβανοί αποθρασύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τότε που έφυγαν οι συνοριοφύλακες.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει πάρα πολλά ζώα στην περιοχή του Γράμμου, ενημερώνει η δημοτική αρχή, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα είχε μία καταγγελία από το Γιαννοχώρι, ότι Αλβανοί παραβίασαν πάλι σπίτια. «Το καλοκαίρι είχαμε καταγγελίες ότι μπήκαν σε σπίτια σε διάφορα χωριά, όπως στο Πευκόφυτο, στη Χρυσή, στην Κυψέλη και στο Γράμμο. Επίσης, πέρυσι το χειμώνα, στους Κομνηνάδες. « Είναι ένα δυσάρεστο επακόλουθο, λόγω της έλλειψης συνοριοφυλάκων και της έλλειψης στρατού που εξελίσσεται και μεγαλώνει. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και ο Δήμος βρίσκεται σε απόγνωση» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γκοσλιόπουλος.

Να επέμβει η πολιτεία, δεν αντέχουμε άλλο
Ο Δήμος Νεστορίου όμως δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, πήρε μια ομόφωνη απόφαση: να ξανά διαμαρτυρηθεί σε όλους τους υπεύθυνους φορείς, αποστέλλοντας ένα έγγραφο καταγγελίας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να λάβουν τα μέτρα τους πάνω στα σύνορα, έτσι ώστε να μην συνεχίζονται αυτά τα φαινόμενα.
«Η λύση είναι μία. Η στελέχωση των φυλακίων της οριογραμμής, δηλαδή του φυλακίου του Πολυανέμου, του Τριλόφου και του Γράμμου. Εάν αυτά τα 3 φυλάκια στελεχωθούν και λειτουργήσουν, όχι όμως περιοδικά, αλλά με μόνιμο προσωπικό τους περισσότερους μήνες πλην του χειμώνα, τότε θα λυθεί το πρόβλημα. Εάν δεν γίνει αυτή η στελέχωση, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ το πρόβλημα των κλοπών. Εάν η πολιτεία δεν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και την πιθανή λύση, το να φέρει ξανά το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τους συνοριοφύλακες εδώ, να υπάρχει συνεχής περιοδική κάλυψη με περιπολίες και μόνιμη στελέχωση 8 μήνες το χρόνο των τριών φυλακίων, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ», ξέσπασε ο δήμαρχος για τις συχνές επιδρομές των συμμοριών από Αλβανούς κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο «αγκάθι», για την ορεινή αυτή περιοχή.
Τα απομακρυσμένα χωριά της οροσειράς του Γράμμου, τα Γραμμοχώρια, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να ανακτήσουν τη χαμένη τους αίγλη και να προσελκύσουν πρώην κατοίκους και επισκέπτες, χάρη στον αγώνα μερικών ντόπιων να τα «αναστήσουν», μετά την εξηντάχρονη και πλέον εγκατάλειψή τους, εξαιτίας του εμφύλιου πόλεμου. Οι σημερινές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι λιγοστοί πλέον κάτοικοί τους- έστω κι αυτοί που τα επισκέπτονται σποραδικά- δεν είναι ούτε σήμερα, οι πλέον ασφαλείς και κατάλληλες. Απόρροια όλων αυτών είναι η κατάργηση του στρατιωτικού φυλακίου αλλά και η αποδυνάμωση του τμήματος συνοριοφυλάκων. Από τα σύνορα στην ΠΕ Καστοριάς, η υπηρεσία συνοριοφυλάκων συστάθηκε για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της λαθρομετανάστευσης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει ισχύ πια.
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation