Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ο Δημήτρης Πασόης στο Aridaia News - «Θα είμαι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας»

"Η κάθοδός μου στις επόμενες εκλογές, είναι δεδομένη, όχι ως αυτοσκοπός αλλά ως το μέσον για να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε στον τόπο μας και στις επόμενες γενιές όσο το δυνατόν περισσότερα"
Μία αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας αποκλειστικά στο Aridaia News.

Ο κ. Δημήτρης Πασόης απάντησε σε πολλά ερωτήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ έκανε γνωστό ότι η υποψηφιότητά του στις Δημοτικές Εκλογές του 2014 είναι δεδομένη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

1) Αρχικά θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας έχετε καταφέρει σαν Δημοτική Αρχή να ανταποκριθείτε στην καθημερινότητα του πολίτη.

«Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι η σημερινή δημοτική αρχή είχε την υποχρέωση να ανταποκριθεί στις πολλές και σύνθετες υποχρεώσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης και να φροντίσει για τη συνένωση των 2 δήμων (με τα πολλά προβλήματά τους) και την οργάνωση του νέου δήμου σύμφωνα με όλες τις οδηγίες και προδιαγραφές του “Καλλικράτη”. Όλα αυτά έγιναν σε σφικτά χρονοδιαγράμματα, με ασαφείς και αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους και με το παράδοξο να ανατίθενται σειρά από νέες αρμοδιότητες στους “Καλλικρατικούς” δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση και των υπαρχόντων πόρων (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ κλπ) κατά 60% σε σύγκριση με το 2009.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να ανταποκριθεί σε όσα επέβαλε η διοικητική μεταρρύθμιση (μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν ποινές για όσους δήμους δεν τα κατάφερναν έγκαιρα), να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα των παλαιών δήμων και συγχρόνως να φροντίζει, με τα λιγοστά χρήματα που διέθετε, για την καθημερινότητα των πολιτών που, σαφώς και, αποτελεί βασικό καθήκον της. Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες πιστεύω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα χωρίς όμως να ισχυρίζομαι, σε καμία περίπτωση, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Άλλωστε η συνεχής βελτίωση σε όλους τους τομείς πρέπει να αποτελεί ζητούμενο για όλες τις δημοτικές αρχές. Αλλοίμονο σε όσους πίστεψαν ή πιστεύουν ότι τα έχουν καταφέρει και έτσι δεν χρειάζεται να θέτουν νέους στόχους για τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του δήμου».

2) Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία στασιμότητα στο έργο των κόμβων. Που οφείλεται;

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση. Το σημαντικότατο αυτό έργο προχωρά μέσα στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις. Φυσικά εκτελείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα (με ότι αυτό συνεπάγεται) και προκύπτουν προβλήματα που αντιμετωπίζονται. Αυτό που δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς είναι ότι, στο συγκεκριμένο σημείο έχουμε θρηνήσει θύματα και ο κόμβος κατασκευάζεται για να μην γίνουν άλλα δυστυχήματα και ατυχήματα. Αυτή η “πληγή” παρέμεινε ανοικτή για πάρα πολλά χρόνια, εμείς την “επουλώνουμε” προχωρώντας αυτό το έργο, το οποίο θέσαμε από την αρχή ως προτεραιότητά μας».

3) Υπάρχουν πολλά παράπονα για την έλλειψη θέρμανσης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, αλλά και για έλλειψη υποδομών στο Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας. Τι προτίθεστε να κάνετε;

«Όσοι βλέπουν και ακούν το τι συμβαίνει στη χώρα μας και κατά επέκταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά οι δήμοι οδηγήθηκαν στο σημείο να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τη δαπάνη για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων. Η βασικότατη υποχρέωση της πολιτείας, για τη σωστή λειτουργία των σχολείων (του αγαθού της παιδείας δηλαδή) κινδύνεψε, στο παραπέντε κυριολεκτικά στάλθηκαν χρήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα για τους δήμους, γιατί καλούμαστε, με τις “κουρεμένες” επιχορηγήσεις να ιεραρχήσουμε ανάγκες της κοινωνίας κόντρα στις ίδιες τις αρχές μας, μεταξύ των οποίων είναι η ισχυροποίηση της σχέσης κοινωνίας και πρωτίστως της νέας γενιάς με τον αθλητισμό.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, αυτή τη χρονική στιγμή και με αυτά τα δεδομένα είναι ότι, έγινε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για το Δ.Α.Κ. Αριδαίας και δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αντικατάσταση μέρους του εξοπλισμού του (ηλεκτρονικός πίνακας κ.λ.π.) καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών (περίφραξης κ.τ.λ.) στο Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας».

4) Το πρόβλημα με τις λακκούβες είναι πολύ μεγάλο σε ολόκληρη την Αλμωπία; Υπάρχει σχεδιασμός γι’ αυτό;

«Το οδικό μας δίκτυο είναι τεράστιο λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης του δήμου. Είναι ακόμα ελλιπές και παλαιό. Επόμενο, λοιπόν, είναι να παρουσιάζει πολύ συχνά προβλήματα (λακκούβες κλπ). Προσπαθούμε, με τα μέσα και τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουμε, να επεμβαίνουμε όπου παρουσιάζεται πρόβλημα, ιεραρχώντας τις ανάγκες με βάση την επικινδυνότητα και τη συχνότητα των διερχομένων αυτοκινήτων. Αυτό έχει σαν συνέπεια, σε κάποιες περιοχές, οι επιδιορθώσεις του οδοστρώματος να καθυστερούν. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να επεμβαίνουμε όπου μας γνωστοποιούνται προβλήματα. Για το λόγο αυτό έχουμε προγραμματίσει και έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προϋπολογισμό του 2013 στην προμήθεια ασφαλτικών και στην αποκατάσταση του οδοστρώματος της Αλμωπίας, πάντα στα πλαίσια που τα πενιχρά οικονομικά μας, μας το επιτρέπουν».

5) Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν οι αλλαγές των Αντιδημάρχων και οι δημαιρεσίες. Πως κρίνεται την 2ετή πορεία των συνεργατών σας και τι περιμένετε από τους νέους Αντιδημάρχους;

«Από την αρχή της θητείας μας, είχα πει ότι, οι αντιδήμαρχοι θα αντικατασταθούν, ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημοτικούς συμβούλους να προσφέρουν και να δοκιμαστούν από θέσεις ευθύνης.

Από τη δουλειά και την προσφορά, των αντιδημάρχων, των προέδρων και των αντιπροέδρων των Δημοτικών Επιχειρήσεων της πρώτης διετίας είμαι ικανοποιημένος και θέλω να θυμίσω ότι εργάστηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω του ότι συνέπεσε η θητεία τους με τις μεγάλες απαιτήσεις του Καλλικράτη, τη συνένωση των δήμων και τα προβλήματα που μας κληροδότησαν. Εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν στην οργάνωση του νέου δήμου Αλμωπίας, οπότε οι νέοι αντιδήμαρχοι ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία και πρέπει να προσφέρουν ακόμη περισσότερα».

6) Θα υπάρξουν άλλες αλλαγές; Γιατί εκκρεμεί και ο ορισμός Αντιδημάρχου Οικονομικών, μιας και η θητεία του κ. Παρούτογλου έληξε με το τέλος του έτους…

«Όλα γίνονται στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο, με έναν και μόνο γνώμονα, την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του δήμου. Αυτό ισχύει και για την αντιδημαρχία οικονομικών, που όπως γνωρίζετε παρακολουθώ και ελέγχω προσωπικά».

7) Έχετε δεχτεί σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση η οποία σας κατηγορεί ότι δεν μπορείτε να φέρετε πόρους στον Δήμο επειδή δεν διεκδικείτε. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Η κριτική είναι εύκολη και η αντιπολίτευση, παρόλο που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αυτή μας κληροδότησε, την ασκεί σε κάθε ευκαιρία. Αυτοκριτική δεν ακούσαμε να κάνουν, ούτε προτάσεις ρεαλιστικές δεν είδαμε, ούτε φυσικά δεν ζήτησαν συγνώμη για όσα έκαναν και ελέγχονται και για όσα δεν έκαναν αλλά υποσχέθηκαν. Όσο για την κατηγορία, που αναφέρετε, σχετικά με τους πόρους που υποτίθεται ότι δεν φέρνουμε, τι να πω; για να μπορεί να ξεστομίσει κάποιος αυτή την κατηγορία ή δεν ζει στην Ελλάδα ή δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί ένας δήμος και έτσι δεν αντιλήφθηκε ότι, όχι μόνο διεκδικήσαμε αλλά καταφέραμε και να αντλήσουμε χρήματα (κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες) και να εντάξουμε έργα σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά από τα έργα που εντάχθηκαν:

• Ένταξη της πράξης «Προμήθεια εξοπλισμού για το ειδικό σχολείο Αριδαίας και το τμήμα ένταξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας» στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκης» (124.242,55 Ευρώ).

• Ένταξη της πράξης «Living History-Living Nature» στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg (278.107,47 Ευρώ).

• Ένταξη και υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών στην προέκταση της οδού Καπετάν Γαρέφη στη Δ.Κ. Αριδαίας» στο πρόγραμμα Αστική Αναζωογόνηση του Πράσινου Ταμείου (400.715,00 Ευρώ).

• Ένταξη της πράξης «Μελέτη Υδραυλική Αρδευτικών Δικτύων Τ.Κ. Σωσάνδρας» Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (290.000,00 Ευρώ).

• Ένταξη της πράξης «Μελέτη Υδραυλική Αρδευτικών Δικτύων Τ.Κ. Λουτρακίου» Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (193.000,00 Ευρώ).

• Ένταξη πράξης «Αποχετευτικό Δίκτυο Ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού Αριδαίας» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (12.668.308,57 Ευρώ)».

8) Σε άλλους Δήμους είδαμε Δημάρχους να επεμβαίνουν δυναμικά (ακόμη και να συλλαμβάνονται) για να μη φύγουν Δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ από την πόλη τους. Εσείς τι κάνατε για να εμποδίσετε την αποχώρηση και τι σκοπεύετε να κάνετε αν ακολουθήσουν κι άλλες υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ;

«Ο λαϊκισμός δυστυχώς περισσεύει στη χώρα μας ακόμη και σήμερα. Στην Ελλάδα σήμερα γίνονται τεράστιες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αλλάζουν τα πάντα ακόμη και αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα ή κεκτημένα. Το γιγαντιαίο πρόβλημα της εθνικής μας οικονομίας αντιμετωπίζεται από το κράτος με δραστικές περικοπές και περιστολή δαπανών. Οι αριθμοί και οι δείκτες κυριαρχούν με αποτέλεσμα ιδιαιτερότητες περιοχών να μην λαμβάνονται υπόψη στους σχεδιασμούς και στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και ως δημοτική αρχή δεν την κρύψαμε, ούτε προσπαθήσαμε να λαϊκίσουμε με ακραίες συμπεριφορές και δημιουργώντας ψεύτικες προσδοκίες.

Κάναμε όμως αυτό ακριβώς που επιβάλλει το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία και ο θεσμικός μας ρόλος. Καλέσαμε όλους τους φορείς και συλλόγους, τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των κομμάτων για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το τι πρέπει να πράξουμε, για να αναδείξουμε την αδικία που συντελείται σε βάρος της Αλμωπίας. Να γνωστοποιήσουμε στους αρμόδιους τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και να προτείνουμε άλλες λύσεις, μέσα μάλιστα στα πλαίσια της περιστολής των δαπανών.

Κατόπιν πραγματοποιήσαμε συναντήσεις κατ’ επανάληψη με τους συνεργάτες μου, στην Αθήνα, με τους αρμόδιους φορείς, όπως επίσης αποστείλαμε δεκάδες διαβήματα παραθέτοντας τις ιδιαιτερότητες της Αλμωπίας και ζητώντας από την κεντρική εξουσία τη μεταχείριση που μας αρμόζει.

Κύριε Βαφειάδη γνωρίζετε, όπως και οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ψηφίζει τους νόμους του κράτους, ούτε καθορίζει τον αριθμό και το είδος των υπηρεσιών που θα παραμείνουν ή όχι στην περιφέρεια. Οι δήμοι της χώρας, τα τελευταία 2 χρόνια, είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται και τα έξοδά τους να αυξάνονται. Βλέπουν καθημερινά τις συνέπειες της ύφεσης στις ζωές των πολιτών και πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή, να σταθούν δίπλα σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και να προωθήσουν με κάθε τρόπο και μέσον την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτά καλούμαστε να τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της πολιτείας μέχρι στιγμής. Αυτή είναι η αλήθεια και η σημερινή δημοτική αρχή δεν την κρύβει».

9) Υπάρχει επάρκεια σε πετρέλαιο στα σχολεία της Αλμωπίας για όλη τη σχολική χρονιά;

«Υπολογίζουμε ότι με οικονομία και προσοχή δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την τρέχουσα σχολική χρονιά».

10) Όσον αφορά το Καρατζοβίτικο Καρναβάλι: Είναι ένας θεσμός που αγκαλιάζεται κάθε χρόνο από τον κόσμο. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα πρέπει να γίνει. Τι απαντάτε σε αυτούς;

«Η οικονομική κατάσταση σαφώς και δεν είναι καλή αλλά το καρναβάλι μας είναι πλέον θεσμός και δεν απαιτεί πολλά χρήματα. Όλοι μας, πιστεύω, ότι έχουμε την ανάγκη να “ξεφύγουμε” από τη δύσκολη καθημερινότητά μας. Το καρναβάλι είναι μία καλή ευκαιρία να διασκεδάσουμε αλλά και να σατιρίσουμε την σημερινή ελληνική και όχι μόνο πραγματικότητα. Η σάτιρα είναι μέσα στο DNA μας και δεν υπάρχουν κατάλληλες και ακατάλληλες εποχές για καρναβάλι. Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε και στην τελευταία συνάντηση που κάναμε με τους φορείς της Αλμωπίας, το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για το καρναβάλι θα καλυφθεί από τους επιχειρηματίες της περιοχής μέσα από τις χορηγίες τους».

11) Να θεωρούμε δεδομένο ότι θα είστε εκ νέου υποψήφιος;

«Αυτή η δημοτική αρχή σήκωσε το βάρος της οργάνωσης του νέου δήμου Αλμωπίας και παράλληλα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης στα οικονομικά του δήμου αλλά και στην ίδια την κοινωνία που υπηρετεί. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να αντεπεξέλθουμε στο χρέος μας απέναντι στην κοινωνία της Αλμωπίας και συγχρόνως δίνουμε τέλος σε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, που ευθύνονται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μέχρι και σήμερα.

Κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, είχαμε την υποχρέωση (όπως σας είπα και νωρίτερα) να εφαρμόσουμε κατά γράμμα τον Καλλικράτη και να οργανώσουμε το δήμο στα πρότυπά του. Αυτό επιτεύχθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τον δεύτερο χρόνο μπήκε τάξη στα οικονομικά, που όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν ήταν το δυνατό σημείο των δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου. Σήμερα έχουμε έναν νοικοκυρεμένο δήμο, υπάρχει πλήρης έλεγχος στα οικονομικά του και διαφάνεια σε κάθε συναλλαγή. Διεκδικήσαμε θεσμοθετημένα έσοδα που δεν εισπράττονταν επί χρόνια από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και φροντίζουμε να μειώνουμε τις δαπάνες και τα έξοδα όπου αυτό είναι δυνατό. Το 2013 θα είναι χρονιά μελετών, ένταξης έργων σε ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, δημοπράτησης αλλά και εκτέλεσης κάποιων έργων, βελτίωσης της καθημερινότητας και χρονιά κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο για το μέλλον του τόπου μας. Στα 3,5 χρόνια της πρώτης θητείας μας θα μπουν οι βάσεις για να ολοκληρωθεί, κατά τη δεύτερη θητεία, το πρόγραμμα και το όραμά μας για την Αλμωπία.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η κάθοδός μου στις επόμενες εκλογές, είναι δεδομένη, όχι ως αυτοσκοπός αλλά ως το μέσον για να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε στον τόπο μας και στις επόμενες γενιές όσο το δυνατόν περισσότερα».

12) Θεωρείτε ότι θα κατέβετε στις εκλογές χωρίς ιδιαίτερες απώλειες, όσον αφορά στα μέλη της παράταξής σας;

«Απώλειες δεν πιστεύω ότι θα προκύψουν. Είμαστε μία δυνατή ομάδα με συνοχή και κοινό στόχο το καλό του τόπου μας. Διαφορετικές απόψεις, σε επιμέρους θέματα, φυσικά υπήρξαν και θα υπάρξουν αλλά δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσουν την κοινή μας πορεία. Αλλά είναι νωρίς για συζητήσεις αυτού του είδους. Προέχει ο δήμος και η προσπάθειά μας να πάει ο τόπος μας μπροστά».

13) Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Σταύρος Κλεισούρης ζήτησε από εσάς προσωπικά να καταδικάσετε τις απειλές που όπως είπε δέχτηκε μετά τη δίκη του κ. Γιώργου Σμήνα. Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το θέμα και ποια είναι η θέση που παίρνει ο Δήμος;

«Είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο ότι καταδικάζω κάθε απειλή σε βάρος συμπολιτών μου και φυσικά τις απειλές που δέχτηκε ο κ. Κλεισούρης. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι πλέον θεσμός, με ότι αυτό συνεπάγεται, και ο κ. Κλεισούρης γνωρίζω ότι προσπαθεί και εργάζεται σκληρά για να αντεπεξέλθει στα δύσκολα καθήκοντά του. Έχει τη δική μου στήριξη, όλης της δημοτικής αρχής και θεωρώ ότι έχει φανεί χρήσιμος σε πολλούς συνδημότες μας και υπηρετεί τον θεσμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Αναρτήθηκε από Aridaia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation