Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Θα σωθεί το ΑΕΙ Έδεσσας;

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι γνωστό ως σχέδιο «Αθηνά».Αν και ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει» από το υπουργείο Παιδείας όλες οι αλλαγές, η τελική πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου προσκρούει όχι μόνο σε τεχνικής φύσεως θέματα που συνδέονται με τη μεταφορά εδρών των ιδρυμάτων, αλλά και σε διαφωνίες που προέρχονται από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οι διαφωνίες προέκυψαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον Φ. Κουβέλη και την αρμόδια για θέματα Παιδείας, Μαρία Ρεπούση.

«Εξορθολογισμός»

Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, που έγινε κυρίως με στόχο τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και την εξοικονόμηση πόρων, προβλέπει διοικητικές ενώσεις των ιδρυμάτων. Το χωροταξικό κριτήριο είναι αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για όλες τις συγχωνεύσεις. Έτσι, στις περιπτώσεις που ένα ίδρυμα είναι σκορπισμένο σε τρεις και τέσσερις πόλεις, όπως είναι τα περισσότερα περιφερειακά πανεπιστήμια, τότε διοικήσεις και γραμματείες ενώνονται και μεταφέρονται στην έδρα του πανεπιστημίου.

Λιγότερες επιλογές

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι φετινοί υποψήφιοι θα βρουν περίπου 100 λιγότερα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα τμήματα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες μεταβολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αυτά που:

* Εχουν μεγάλη διασπορά σε δυο και τρεις πόλεις της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

* Δεν έχουν καθόλου ή έχουν ελάχιστη ζήτηση από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα η αναλογία φοιτητών - διδασκόντων να καθίσταται προβληματική.

* Τα γνωστικά τους αντικείμενα είναι συναφή ή αλληλοεπικαλύπτονται.

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εκλιπαρούμε για το αυτονόητο» δηλώνει ο δήμαρχος Έδεσσας

Ο δήμαρχος της Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου στην τελευταία του επίσκεψη στον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για το θέμα της παραμονής του Πανεπιστημίου συνοδεύτηκε μόνο από έναν βουλευτή του νομού, τον Ιορδάνη Τζαμτζή και αυτό σχολιάστηκε αρνητικά, καθώς στις προηγούμενες συναντήσεις συμμετείχαν συνολικά όλοι οι βουλευτές και φορείς. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης τέθηκαν και πάλι οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητη η παραμονή του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Έδεσσα. Εκτός από τους λόγους που σχετίζονται με την πόλη, τη βοήθεια που παρέχει ο Δήμος στο Πανεπιστήμιο και τα θετικά οικονομικά στοιχεία, ενισχυτικό της θέσης για παραμονή του τμήματος στην Έδεσσα είναι το γεγονός ότι οι καθηγητές που διδάσκουν έχουν διοριστεί στο συγκεκριμένο Τμήμα, καθώς επίσης ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μετά τις συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος μαζί του, δεν αντιτίθεται στην παραμονή του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών στην Έδεσσα. Επιπρόσθετα, οι χώροι του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα μπορούν να φιλοξενήσουν και το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας της Νάουσας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία και υποδομή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην πόλη. Μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εκλιπαρούμε για το αυτονόητο! Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να κλείσει δεκάδες Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη τη χώρα δεν θα έπρεπε να αφορά το Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Έδεσσα, για πολλούς λόγους. Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για την παραμονή και αναβάθμιση του Τμήματος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation