Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΣΤΟΡΙΑ:Η οικολογική αξία του Γράμμου

Η οικολογική αξία του Γράμμου αναγνωρίστηκε επίσημα μόλις το 1999, μετά την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE - Natura (LIFE96NAT/GR/003222).
Η μελέτη οδήγησε στην ένταξη μιας μεγάλης περιοχής του βουνού γύρω από τις κορυφές, έκτασης 345 τ.χλμ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Υπήρχε ήδη βέβαια “Το Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης” στην περιοχή Μπαρούγκα, ένα μικτό δάσος οξιάς, υβριδογενούς ελάτης και μαύρης πεύκης, έκτασης 130 εκταρίων, το οποίο δεν έχει υποστεί δασοπονική εκμετάλλευση και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο “biogenetic reserves” του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέσσερις ακόμη περιοχές, το Καταφίκι, οι Αρρένες, το Τσάρνο και η κοιλάδα του Νεστορίου έχουν χαρακτηριστεί ως “Καταφύγια Άγριας Ζωής”. Οι φορείς της περιοχής, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυρίως οι τοπικές κοινωνίες έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία, την ορθή διαχείριση και την ανάδειξη του Γράμμου.

Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό κυρίως της οικονομικής κρίσης, η λαθροϋλοτόμηση αποτελεί πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση από την πολιτεία αλλά και από τον καθένα μας ξεχωριστά. Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, ανακαλύπτοντας και γνωρίζοντας τη φύση του Γράμμου, σεβόμενοι όμως πάντα το τοπίο, τα χωριά και τους ανθρώπους του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation