Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Καστοριά: Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ρεκόρ πυρκαγιών από τζάκια και ξυλόσομπες

Πονοκέφαλο διαρκείας έχει προκαλέσει στην πυροσβεστική υπηρεσία Καστοριάς το καυτό θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από τις πυρκαγιές σεκαπνοδόχους από τζάκια και ξυλόσομπες, Οι παραπάνω θερμικές εστίες καίνε νυχθημερόν…
Μάλιστα, συχνά χρησιμοποιούν καύσιμη ύλη αμφίβολης
ποιότητας, η οποία είναι επικίνδυνη στον άνθρωπο και για πυρκαγιά αλλά και για ζητήματα υγείας.
Αυξήθηκαν οι φωτιές δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των μορφών θέρμανσης
Σύμφωνα με το διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κ. Δημήτρη Λαφαζάνη, το πρόβλημα ξεκίνησε από πέρυσι, όταν αυξήθηκε η καύση του ξύλου σε τζάκια και σε ξυλόσομπες, ενώ συνεχίζει να υφίσταται και φέτος. «Μέχρι σήμερα είχαμε συνολικά 23 πυρκαγιές σε καπνοδόχους από τζάκια ή ξυλόσομπες, εκ των οποίων οι δεκαοχτώ ήταν στην Καστοριά και οι πέντε στο Άργος Ορεστικό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις καμινάδες, καθώς μεγαλώνει και επεκτείνεται και στους κάδους, μιας και οι συμπολίτες μας στην προσπάθεια τους να πετάξουν τη στάχτη στον κάδο, δεν ελέγχουν αν υπάρχουν μέσα υπολείμματα από ξυλοκάρβουνα, τα οποία στη συνέχεια μένουν ελεύθερα και προκαλούν την πυρκαγιά», δήλωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής. Επισήμανε ακόμα πώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δραστική αύξηση στις πυρκαγιές και αυτό οφείλεται, εξήγησε, στο γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης.
«Η στροφή των πολιτών στο ξύλο έχει καταδείξει τα κατασκευαστικά προβλήματα που υπήρχαν στις καμινάδες των τζάκιων. Όταν ένα τζάκι το καις 5-10 φορές το χρόνο απλώς και μόνο για να πεις ότι το καίω για ομορφιά ή για αισθητικούς λόγους, δεν δημιουργεί προβλήματα. Όταν όμως το καις συνέχεια για να παράγει θερμότητα και να σε ζεστάνει, σε αυτήν την περίπτωση δημιουργούνται τα περισσότερα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Αναφορικά τώρα σχετικά με τα μέρη, από τα οποία δέχεται τις περισσότερες κλήσεις η πυροσβεστική υπηρεσία, όπως ενημέρωσε ο προϊσταμένος, τις προηγούμενες χρονιές, τα περισσότερα συμβάντα ήταν από τα χωριά. Φέτος, όπως είπε, το βάρος πέφτει περισσότερο στις κατοικίες μέσα στην πόλη την Καστοριάς.
Μέτρα και συμβουλές
Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τα τζάκια, αλλά και να συμβουλεύσει τους συμπολίτες μας για τα στοιχειώδη θέματα πρόληψης.«Καλή συντήρηση, έλεγχος των κατασκευών από πριν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πριν το χρησιμοποιήσουν, για πιθανές ατέλειες που έχει η κατασκευή και φυσικά ο τακτικός καθαρισμός. Να μη καίμε πέραν της προβλεπόμενης ξυλείας, υλικά που δεν προβλέπονται στο τζάκι, όχι μόνο για λόγους πυρκαγιάς, αλλά και για λόγους υγιεινής, όπως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα με την αιθαλομίχλη. Επιβάλλεται συνεχής έλεγχος και θα πρέπει να υπάρχει προστατευτικό κάλυμμα στην εξωτερική μεριά, ώστε να μην πέσουν υπολείμματα από το τζάκι μέσα στο σπίτι και πάντοτε ο έλεγχος είναι απαραίτητος», ήταν μερικά από τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοικοι για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα πυρκαγιάς.
Το φαινόμενο πάντως της αιθαλομίχλης που δημιουργείται από την ανεξέλεγκτη καύση, έχει κάνει την εμφάνισή του και στην πόλη της Καστοριάς που ενδέχεται, μάλιστα να αυξηθεί το ποσοστό των ρύπων στην ατμόσφαιρα της πόλης μας κι αυτό φυσικά εξαρτάται από την εξέλιξη του καιρού κατά τους βασικούς χειμερινούς μήνες που είναι ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αν κάνει πολύ κρύο, θα ενταθεί η λειτουργία τζακιών και καυστήρων πέλετ και θα αυξηθούν τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. ΠΑΝΤΩΣ, ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation