Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αλέξανδρος Ωνάσης: Tο άδικο τέλος του διαδόχου μιας αυτοκρατορίας

Στις 23 Ιανουαρίου 1973 σε ηλικία μόλις 25 ετών, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο διάδοχος της αυτοκρατορίας Ωνάση, Αλέξανδρος.

Το δραματικό τέλος του οδήγησε και στο θάνατο του πατέρα του Αριστοτέλη Ωνάση δύο χρόνια αργότερα, ενώ το ίδιο το δυστύχημα έχει δώσει τροφή σε πάμπολλες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες ως σήμερα δεν έχουν αποσαφηνισθεί.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948 από τον γάμο του πατέρα του Αριστοτέλη με την πρώτη του γυναίκα Τίνα Λιβανού, ενώ η αδερφή του Χριστίνα Ωνάση γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα.



Αριστερά: Η αδυναμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο μοναχογιό του ήταν εμφανής.
Δεξιά: Η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος Ωνάσης με τους γονείς τους, το 1963.

Τα δυο αδέρφια είχαν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ τους όπως αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντος τους, αν και οι σχέσεις του Αλέξανδρου με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. Για την αρχική τους αυτή ψυχρότητα, πολλοί υποστηρίζουν ότι έφταιγε και η υπερβολική αγάπη που έτρεφε για τη μητέρα του, γεγονός που τον οδήγησε στη ψυχρότητα με τη δεύτερη γυναίκα του Ωνάση Ζακλίν Μπουβιέ – Κένεντι.

Η αγάπη του για τα σπορ αυτοκίνητα και η σχέση με τον πατέρα του

Μεγάλη αγάπη έτρεφε από μικρός για τα σπορ αυτοκίνητα και οι ικανότητες του ήταν τέτοιες, που ακόμα και ο μεγαλομέτοχος της Fiat Gianni Angelli έμεινε έκπληκτος μαζί του, ενώ έμεινε γνωστός και για τις κατακτήσεις που είχε στο ωραίο φύλλο, με σημαντικότερη τη σχέση του με το 40χρονο μοντέλο από τη Σκωτία Φιόνα Κάμπελ – Τίσεν, σχέση η οποία εξόργισε τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος υπεραγαπούσε τον Αλέξανδρο και ήταν υπερ-προστατευτικός απέναντι του.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο Αλέξανδρος είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Η μοιραία πτήση και το πρόωρο τέλος του διαδόχου

22 Ιανουαρίου του 1973, λίγο μετά τις 15:00 ο Αλέξανδρος μαζί με τον Αμερικανό πιλότο Ντόναλντ Μακ Κάσκερ και τον Ντόνλορ Μακ Γκρέγκορ, επί χρόνια πιλότο του μοιραίου Piaggio 136, ο οποίος επρόκειτο να αντικατασταθεί από τον Μακ Κάσκερ, μπαίνουν στο αεροσκάφος. Χειριστής ο Αλέξανδρος, κάθεται στη δεξιά πλευρά. Δίπλα του ο Μακ Κάσκερ, πίσω ο Μακ Γκρέγκορ.

Ο Piaggio μπαίνει στο διάδρομο απογείωσης 33 του αεροδρομίου του Ελληνικού. Το σχέδιο ήταν να πετάξει ως τον Πόρο, να γίνει προσθαλάσσωση και μετά να πάει στον Σκορπιό για να «δέσει» στη «Χριστίνα», που θα έφευγε για την Καραϊβική.

Δευτερόλεπτά μετά την απογείωση, ο Πύργος Ελέγχου είδε το Piaggio 136 να γέρνει προς τα δεξιά. Ακολούθησε η βουτιά θανάτου. Το αεροσκάφος συνετρίβη στο τσιμέντο και έγινε άμορφη μάζα. Όλοι ανασύρθηκαν βαριά τραυματισμένοι. Ο Αλέξανδρος με σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές βλάβες.

Μεταφέρεται πρώτα στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό και στη συνέχεια στο ΚΑΤ. Οι γιατροί ενημερώνουν τον Αριστοτέλη Ωνάση ότι ο γιος του ζει μόνο γιατί στη ζωή τον κρατούν τα μηχανήματα. «Μόλις αποσυνδεθούν οι σωλήνες, θα πεθάνει».

23 Ιανουαρίου του 1973 ο Ωνάσης δίνει την εντολή και τα μηχανήματα αποσυνδέονται.

Για το τραγικό δυστύχημα του Αλέξανδρου Ωνάση, έχουν ειπωθεί πολλές θεωρίες, με πολλούς να αποκλείουν το απλό ατύχημα και να υποστηρίζουν ότι ο νεαρός Αλέξανδρος έπεσε θύμα δολοφονίας, είτε από τον Σταύρο Νιάρχο, είτε από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, είτε από τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής.

Τρία πορίσματα που βγήκαν στη συνέχεια, φαίνεται να υποστηρίζουν το σενάριο της δολιοφθοράς, με την Επιτροπή Διερευνήσεως Ατυχημάτων της Πολιτικής Αεροπορίας , την Επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας, και την μελέτη στις 6 Ιουλίου 1973 του βρετανού εμπειρογνώμονα Ανταμ Β. Χάντερ, τον οποίο όρισε η πλευρά του Αριστοτέλη Ωνάση, να υποστηρίζουν, ότι αιτία του δυστυχήματος ήταν η αντίστροφη σύνδεση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να «σκάσει» στον αεροδιάδρομο και να αρχίσει να χτυπάει περιστρεφόμενο.

Βαριές ευθύνες επίσης, πέφτουν και στην επίβλεψη του αεροπλάνου προ πτήσεως , η οποία κρίθηκε πλημμελής.

1 εκατ. δολάρια για τους δολοφόνους

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για τον ίδιο τον Ωνάση. Η καρδιά του δεν άντεξε το θάνατο του Αλέξανδρου. Από την πρώτη στιγμή, ο Ωνάσης μιλά για δολοφονία. Και κάνει σκοπό της ζωής του να βρει ποιος κρύβεται πίσω από το δυστύχημα του γιου του και επικήρυξε με 1.000.000 δολάρια τους δολοφόνους του γιου του, που ισχύει μέχρι σήμερα

Το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος, στις 20 Απριλίου του 1973, επιβεβαιώνει τις υποψίες του Ωνάση για σαμποτάζ. Tα καλώδια που συνέδεαν το πηδάλιο κλήσεων είχαν τοποθετηθεί ανάποδα. Όμως αργότερα βγήκε στο φως ένα άλλο στοιχείο. Σύμφωνα με το περιοδικό Επίκαιρα, τον Ιανουάριο του 1975, ο ντετέκτιβ Δημ. Xαλκιαδάκης υποστήριξε ότι αν υπήρξε σαμποτάζ, δεν έγινε στα πηδάλια αλλά αλλού και τα συρματόσχοινα δέθηκαν ανάποδα μετά το δυστύχημα, μόνο και μόνο για να παραπλανηθούν οι πραγματογνώμονες.

Ο Ωνάσης αποζημιώνει με 150.000 δολάρια τον Ντόναλντ Μακ Γκρέγκορ αλλά απαγορεύει ρητά να γίνει το ίδιο με τον Ντόναλντ Μακ Κάσκερ. Αυτόν, τον κυνήγησε ανελέητα. Τον κατηγόρησε ακόμη και για σχέσεις με τη CIA, αλλά γρήγορα αποδείχθηκε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια σχέση.

«Ξέρω πως υπάρχουν παλιόμουτρα και ξέρω πολύ καλά τι φάτσα έχουν… Έναν τουλάχιστον θα τον τσακώσω πριν από το τέλος της ζωής μου και θα τον σταυρώσω σαν τον Χριστό!», είπε πει.

Κατηγορεί τη CIA και τη χούντα των Συνταγματαρχών. «Eίναι η εκδίκηση για κείνο το γ... το Ωμέγα» έλεγε συνεχώς. Το Σχέδιο Ωμέγα ήταν ένα πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός τρίτου διυλιστήριου, ενός εργοστάσιου αλουμίνας, ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού, ναυπηγείων κι ενός αεροδρομίου. Αλλά η δουλειά δεν προχώρησε γιατί ο Ωνάσης απαίτησε να κρατήσει το 50% του εργοστασίου αλουμινίου, αξίωση που θεωρήθηκε απαράδεκτη από τις αμερικανικές εταιρίες.

Η θεωρία του Ωνάση δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ακόμη και σήμερα, επισήμως, το δυστύχημα του Piaggio 136 θεωρείται δυστύχημα.

Στη μνήμη του Αλέξανδρου δημιούργησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» το οποίο χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Ο Ωνάσης δεν άντεξε. Στις 15 Μαρτίου του 1975, δυο χρόνια και σχεδόν δυο μήνες μετά τον Αλέξανδρο, αφήνει την τελευταία του πνοή στο προάστιο Neuilly-sur-Seine του Παρισιού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation