Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή του δημάρχου Καστοριάς για την ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης απέστειλε επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΑΙΘΠΑ, με την οποία επισημαίνει την ανάγκη για άμεση υλοποίηση του μπλοκαρισμένου από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έργου «Ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς», για ένταξη του στο ΕΣΠΑ έτσι ώστε να συνεχισθούν οι ανασκαφικές εργασίες και να αναδειχθεί ο Νεολιθικός Οικισμός Αυγής που αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας και της χώρας μας.

Συνημμένα επισυνάπτουμε το υπόμνημα για ενημέρωση σας.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καστοριά, 29.1.2013
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Αρ.Πρωτ. 2794

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ.Δ/νση : Σκαπέρδειο Δημοτικό Μέγαρο
Τ.Κ. 52 100 ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Τηλ. 2467351100,-101,-102 / Fax 2467022451
e-mail : dimarxos@kastoriacity.gr

Πληροφορίες : Γραφείο Αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού
-Υγείας-Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αντιδήμαρχος κα Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία
Τηλ. 2467029630 /Fax 2467022655
e-mail : antpolkas@gmail.com

ΠΡΟΣ Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΑΙΘΠΑ
κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα

Κοινοποίηση : Γενική Γραμματέα ΥΠΑΙΘΠΑ
κα Λίνα Μενδώνη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας εκφράζουμε την απορία και την αγωνία μας για το μπλοκαρισμένο από τις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού έργο ΕΣΠΑ «Ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς» ύψους 1.800.000 €.
Το Τεχνικό Δελτίο του εν λόγω έργου κατατέθηκε το Δεκέμβριο 2010 από την αρμόδια ΚΘ΄ ΕΠΚΑ στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αξιολογήθηκε θετικά τον Ιούνιο 2011, αλλά αντί να προχωρήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, η Υπηρεσία που το υπέβαλε δήλωσε αδυναμία εκτέλεσής του λόγω έλλειψης προσωπικού (!). ΄
Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που επί έξι μήνες ανέμενε εξεύρεση λύσης από τις Υπηρεσίες του τέως ΥΠΠΟΤ, αναγκάσθηκε τον Δεκέμβριο 2011 να απορρίψει την πρόταση. Έκτοτε αγνοείται η τύχη αυτού του πολύ ενδιαφέροντος για την περιοχή μας έργου, το οποίο θα προσθέσει στην ΠΕ Καστοριάς, και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία, έναν 'ζωντανό' για τους επισκέπτες αρχαιολογικό χώρο με την μορφή ενός Διαδραστικού Αρχαιολογικού Πάρκου με πυρήνα το Νεολιθικό Οικισμό (www.neolithicavgi.gr) και έμφαση τόσο σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όσο και πειραματικής αρχαιολογίας, όπως συμβαίνει στα γνωστά ‘open air museums’ αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ανασκαφές 2002-2008 στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής, που πραγματοποιήθηκαν από την ΙΖ΄ ΕΠΚΑ με υπεύθυνη πολυμελούς επιστημονικής ομάδας την αρχαιολόγο Δρα Γεωργία Στρατούλη, καθώς και η ανάταξη κτιρίου στην πλατεία της Αυγής για την τεκμηρίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων, χρηματοδοτήθηκαν κατά κύριο λόγο από το Διασυνοριακό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG III/Γειτνίαση Ελλάδα-Αλβανία και το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ. Το συνολικό κόστος ανασκαφών, κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού σε όργανα πεδίου, μελέτης και συντήρησης αρχαιολογικού υλικού ανέρχεται σε περ. 1.250.000€.

Σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Καστοριάς ενδιαφέρεται για την άμεση υλοποίηση του έργου ΕΣΠΑ στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε ΟΛΟΙ ευθύνη για την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος της χώρας μας. Επιπλέον, έχουμε χρέος απέναντι στους δημότες μας να υποστηρίξουμε την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και τον πολιτιστικό τουρισμό ως βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμος μας στήριξε (2011 & 2012) και στηρίζει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Επιστημονικής Ομάδας Αυγής «Στην Αυγή των πρώτων αγροτών».
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ώστε πολύ σύντομα να χαρούμε την έναρξη αυτού του έργου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, εάν χρειαστεί!

Με εκτίμηση ,
Ο Δήμαρχος Καστοριάς

Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation