Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Δήμος Ορεστίδος: Αλλαγές στις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Με βάση τη νέα ισχύουσα νομοθεσία για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθίσταται πλέον απαραίτητο να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων όλοι οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, που χειρίζονται ή έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά.

Από τα παραπάνω απορρέουν υποχρεώσεις και νομικές ευθύνες των επιχειρηματιών σε περιπτώσεις που κατά τους ελέγχους του
ΕΦΕΤ, διαπιστωθεί πως δεν τηρούν τους ειδικούς φακέλους αρχείου, με τα πιστοποιητικά των εργαζομένων και των ιδίων. Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης σεμιναρίων του ΕΦΕΤ, αποτελεί πλέον απαραίτητο δικαιολογητικό και θα ζητείται από τους ΟΤΑ, σε οποιαδήποτε αδειοδότηση αιτηθεί ο επιχειρηματίας, ειδικά στην άδεια λειτουργίας.
Για τους παραπάνω λόγους και με σκοπό να ενημερωθούν τα μέλη του συλλόγου εστίασης και αναψυχής στον δήμο Ορεστίδος διοργανώθηκε γενική συνέλευση στην αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου Ορεστιδος.
Στο κάλεσμα του συλλόγου ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη για να αποφασίσουν από κοινού σε ποιες εταιρίες θα απευθυνθούν για το πιστοποιητικό εκπαίδευσης σεμιναρίων του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων). Όπως δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, η πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης αναψυχής δήμου Ορεστίδος, κ. Δέσποινα Μπάρτζου, ο σύλλογος προτίθεται να διοργανώσει σεμινάριο για αυτό το σκοπό σε συνεργασία με τα ΚΕΚ δυναμική Λάρισας.
«Ζήτησα γενική συνέλευση για να υπάρχει μια απαρτία μελών, ώστε οι αποφάσεις να είναι ομαδικές. Σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε για το ποιες εταιρείες θα αναλάβουν για να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να εναρμονιστούμε με το νόμο», δήλωσε η πρόεδρος, ενημερώνοντας ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν τους βρίσκει σύμφωνους. «Ο νόμος είναι πολύ καλός, απλά δεν ευνοεί η στιγμή. Όταν η οικονομική αφαίμαξη που υπάρχει από το κράτος προς τα καταστήματά μας είναι τεράστια, δεν μπορεί σήμερα με τόση ανεργία να μας ζητάνε να κάνουμε επενδύσεις στα καταστήματα μας που μάλιστα κάποια από αυτά ίσως χρειάζονται και κτιριακές παρεμβάσεις» εξήγησε η κ. Μπάρτζου.
Εμείς ζητάμε, διευκρίνισε, ναι μεν να εφαρμοστούν οι βασικές αρχές του HAASP, αλλά όχι όλα αυτά που ζητάνε. «Εμείς θα ζητήσουμε πίστωση χρόνου, ώστε κάποια πράγματα να τα κάνουμε σιγά σιγά. Όχι άμεσα. Η παράταση που πήραμε είναι 5μηνη. Αλλά ζητάμε σιγά σιγά το ελεγκτικό όργανο που θα έρθει να δει ότι καταβάλλονται προσπάθειες και να είναι ανεκτικοί απέναντί μας ως προς τις αλλαγές και τις μετατροπές που χρειάζεται να κάνουμε».
Υποχρεωτική η πιστοποίηση από τον ΕΦΕΤ
Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος των καταστημάτων νομού Γρεβενών και υπεύθυνος για όλη την Δυτ.Μακεδονία κ. Γρηγόρης Τσαπατσάρης ο οποίος δήλωσε:«Εχουμε ένα πολύ επίκαιρο γεγονός, το οποίο αφορά άμεσα όλη την τροφική αλυσίδα σε όλη την Ελλάδα. Καταργείται η παλιά υγειονομική διάταξη, η καινούργια η οποία βγήκε στις 14-1-2013 είναι υποχρεωτική και αναφέρεται περισσότερο στην πιστοποίηση του ΕΦΕΤ, η οποία είναι υποχρεωτική και για τα καταστήματα για τον εργοδότη και για τους υπαλλήλους», για να συνεχίσει λέγοντας ότι όταν προσλαμβάνουμε έναν υπάλληλο είμαστε υποχρεωμένοι να τον ασφαλίσουμε, να ελέγξουμε αν έχει βεβαίωση πιστοποίησης ΕΦΕΤ που σημαίνει ότι πιστοποιείται ότι έχει πλέον εκπαιδευτεί να χειρίζεται τις ασφάλειες, τα τρόφιμα και τα ποτά, σε οποιοδήποτε σημείο τροφικής αλυσίδας.
Πάντως, η πιστοποίηση που θα πάρουν οι εκπαιδευόμενοι από το ΚΕΚ είναι προσωρινή, καθώς έρχεται μετά ο ίδιος ο ΕΦΕΤ με δύο καθηγητές, οι οποίοι κάνουν προσωπικό τεστ στον κάθε εκπαιδευόμενο, ο οποίος έχει πάρει την προσωρινή βεβαίωση. Και η προσωρινή βεβαίωση αντικαθίσταται με την μόνιμη του υπουργείου ανάπτυξης. «Αυτή τη στιγμή τα τμήματα υγιεινής δε δίνουν άδεια λειτουργίας καταστήματος σε νέες επιχειρήσεις αν δεν έχουν πιστοποίηση. Τα δεδομένα τρέχουν, οι ανακατατάξεις έρχονται και θα πρέπει να προσαρμοστούμε για το καλό της επιχείρησης. Ανεξάρτητα με τα τεράστια προβλήματα που έχουνε. Συνιστώ ότι όποιος πολίτης ασχολείται με την τροφική αλυσίδα, να πάει να πάρει την πιστοποίηση αυτή. Όπου κι να πρέπει να δουλέψει στην Ρόδο, στη Σπάρτη, στο Βόλο, θα πρέπει να το έχει. Είναι ένα απαραίτητο δικαιολογητικό» κατέληξε.
Τέλος, η εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων στις αρχές της Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων αποτελεί νομική υποχρέωση, όπως προκύπτει από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και υλοποιείται μέσω της επίσημης εκπαίδευσης του ΕΦΕΤ, την οποία μόνον εγκεκριμένοι από τον ΕΦΕΤ φορείς μπορούν να παρέχουν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό για την πρακτική εμπέδωση των βασικών αρχών υγιεινής τροφίμων.
Σεμινάρια κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων από την Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου Καστοριάς.
Στη δημιουργία σεμιναρίων διάρκειας 10 ωρών προχωράει το Επιμελητήριο Καστοριάς για την εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων , σύμφωνα με τις οδηγίες και του νέους κανονισμούς του ΕΦΕΤ.
«Σε οποιοδήποτε μαγαζί περιέχει τρόφιμα ή ποτά, ο υπάλληλος, εργοδότης ή γενικός ασχολούμενος με το κατάστημα, που ακουμπά τρόφιμα, είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει το σεμινάριο», εξήγησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης. Βέβαια όπως διευκρίνισε, παλαιότερα στην επιχείρηση, επιβαλλόταν να έχει την πιστοποίηση μόνο ένας, τώρα πλέον όλοι. «Με λίγα λόγια, σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο μοναδικός που δεν χρειάζεται να παρακολουθήσει σεμινάρια για την απόκτηση της πιστοποίησης από τον ΕΦΕΤ, είναι ο λογιστής του. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να τα παρακολουθήσουν», εξήγησε ο κ Καραταγλίδης.
Τα σεμινάρια, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν σε ένα μήνα, διότι από τη σύσταση του σεμιναρίου απαιτούνται 40 μέρες για να εγκριθεί και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί. Η διάρκεια του είναι 10 ώρες και το κόστος του σεμιναρίου θα ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά άτομο.
Επιπρόσθετα, το σεμινάριο ουσιαστικά έχει να κάνει με την καθαριότητα, την ασφάλεια και την μετακίνηση τροφίμων, πράγματα τα οποία οι περισσότεροι γνωρίζουν, αλλά θα πρέπει πλέον να πιστοποιηθούν γι αυτά. Θα πρέπει να τα παρακολουθήσουν όσα καταστήματα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. π.χ τα κυλικεία κτλ.
Τέλος, οι δηλώσεις συμμετοχής στο επιμελητήριο μπορούν να γίνονται κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ πληροφορίες δίνονται στα τηλ. 24670-27537 και 24670-26926.
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation