Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πρωτοβουλία Πολιτών για το Νεολιθικό Οικισμό Αυγής

Πραγματικά είναι άξιο απορίας το γιατί κάποια χρήματα που χάνονται είναι άλλοτε σημαντικά και άλλοτε όχι. Ο ζήλος και η κινητικότητα της τοπικής πολιτικής σκηνής σε σχέση με την κατεδάφιση του οθωμανικού και μετέπειτα ελληνικού στρατώνα είναι αξιομνημόνευτος.
Το ίδιο αξιομνημόνευτη είναι και η αδιαφορία των ίδιων φορέων, με εξαίρεση τον Δήμαρχο Καστοριάς, που για το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αυγής αρνήθηκαν να συντάξουν έστω και μια τυπική επιστολή διαμαρτυρίας, δεν είχαν το χρόνο να σηκώσουν το ακουστικό και να πάρουν έστω και ένα τηλέφωνο στο υπουργείο και να ενδιαφερθούν για ένα έργο και μια χρηματοδότηση των 1.800.000 ευρώ.

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αναβάθμισης του νεολιθικού οικισμού της Αυγής με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, οι θέσεις εργασίας που αυτόματα και μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθούν, η αναβάθμιση της περιοχής σε τουριστικό προορισμό και η ένταξή του σε ένα δίκτυο αρχαιολογικών επισκέψιμων χώρων της Καστοριάς, η υπεραξία που θα προστεθεί στην περιοχή και η δημοσιότητα που μπορεί να δοθεί στο διεθνές επιστημονικό αλλά και τουριστικό κοινό, οι εκπαιδευτικές δράσεις που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας και του εξωτερικού, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην περιοχή που θα πλαισιώσουν και θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα στην Αυγή μαζί με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, όλα αυτά αφήνουν τους πρωταγωνιστές της κατεδάφισης της ιστορίας και του μνημειακού πλούτου της Καστοριάς παγερά αδιάφορους.

Αντιθέτως, με μεγάλη μανία κινήθηκαν θεοί και δαίμονες για να καταστραφεί το ένα από τα τρία οθωμανικά μνημεία της περιοχής, μαζί με τον ερειπωμένο Μεδρεσέ και το τζαμί, ενώ δεν ήταν σε καμία περίπτωση αναγκαίο, μιας και υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε.

Όταν η ιστορία θα μας κρίνει και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κληθούν να βγάλουν συμπεράσματα για την απόφαση κατεδάφισης του στρατώνα, σίγουρα δεν θα μιλήσουν με εγκωμιαστικά λόγια για την κενότητα των πράξεων αυτών, την έλλειψη ιστορικής συνείδησης, την μανία εξόντωσης όλων των μνημείων και την απίστευτη δύναμη του "συστήματος" αυτού, που όλοι γνωρίζουμε πως είναι η πηγή του κακού για τον τόπο μας, αλλά δεν θα ξεβολευτούμε κιόλας για να το αμφισβητήσουμε.
Έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα' ναι;

Αυτή είναι η κοινωνία μας, αυτοί είναι οι πολιτικοί μας, αυτοί είμαστε κι εμείς που τους υποστηρίζουμε. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από μια μαύρη κηλίδα, ένας λόγος παραπάνω για να ντρέπονται τα παιδιά μας για μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation