Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Καταρρέει ο κλάδος της οικοδομής στο νομό Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Για το 2012 δοθήκαν στο νομό Καστοριάς 4 μόνο οικοδομικές άδειες


Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα της Καστοριάς, με τα στατιστικά στοιχεία που συχνά έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, να επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του κλάδου.
Το παράδοξο ωστόσο της ελληνικής πραγματικότητας, είναι πως την ώρα που η οικοδομή μήνα με τον μήνα…
βουλιάζει και τα συναφή επαγγέλματα εδώ και καιρό πληρώνουν ακριβά αυτή την κατάσταση, οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίζουν… την ανηφόρα.

Η πτώση των κατασκευών, έφθασε το -61,9%. Εν πολλοίς, οφείλεται και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και στην πολιτική αστάθεια των προηγούμενων μηνών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες μας που τώρα μένουν άνεργοι, αφού ζούσαν από την οικοδομή και τα 150 και πλέον επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, πλακάδες, χτίστες κ.α.) που εξαρτώνται από αυτή. Μάλιστα, στην Καστοριά για το 2012 δόθηκαν για τον κλάδο των κατασκευών 4 άδειες, ένα γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της κατάστασης. «Η ιδιωτική κατασκευή είναι στο χαμηλότερο σημείο που μπορεί να υπάρχει, στο ναδίρ. Είναι ελάχιστες οι οικοδομικές άδειες που δίνονται» δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του συλλόγου εργοληπτών δημοσιών έργων του νομού Καστοριάς, κ. Χρήστος Κοτερένης.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και την πλήρη… άπνοια που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, αλλά και στις αγοραπωλησίες γης που έχουν «παγώσει», τότε εύκολα αντιλαμβάνεται, ότι εν γένει η αγορά ακινήτων βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών! Το πιο ανησυχητικό είναι, ότι δεν φαίνεται κάποιο «φως» στο τούνελ, εάν άμεσα δεν γίνει κάτι από την Πολιτεία. «Η οικοδομή είναι τελειωμένη. Άλλωστε, με τέτοια φορολογία που υπάρχει, ακόμη και να έχει κάποιος τα χρήματα να αγοράσει σπίτι, για ποιο λόγο να το κάνει; «Χαράτσι» της ΔΕΗ και φόροι ακινήτων είναι μερικά μόνο από τα μπιλιέτα που πρέπει να πληρώσει, χωρίς να υπολογίζει το ρεύμα, η τιμή του οποίου αναμένεται να αυξηθεί, τη θέρμανση κ.α. Ο κόσμος που έχει λεφτά φοβάται να επενδύσει, δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει», εξηγεί ο κ. Κοτορένης.
Το ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει διέξοδο στον κατασκευαστικό κλάδο
Η μόνη πλέον «σανίδα σωτηρίας» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργοληπτών για να ανακάμψει η οικονομία της Καστοριάς και να απασχοληθεί και εργατικό προσωπικό, είναι το ΕΣΠΑ. «Έαν το ΕΣΠΑ τρέξει με γρήγορους ρυθμούς, μπορεί να δώσει διέξοδο στον κατασκευαστικό κλάδο αφού είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο», εξηγεί ο κ Κοτορένης. Πάντως, το τελευταίο διάστημα, έχουν δημοπρατηθεί πολλά έργα, ενώ τόσα χρόνια υπήρχε κατασκευαστική απραγία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου, οι εκπτώσεις για την ανάληψη των έργων, είναι πολύ υψηλές και πολλές φορές φτάνουν στο όριο του κόστους. Εκείνο όμως που είναι θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το γεγονός, «ότι τόσο καιρό το ΕΣΠΑ έχει καθυστερήσει και δεν λειτουργούσε στην περιοχή μας, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2007 και τελειώνει το 2013. Θετικό είναι το ότι έχουν μαζευτεί όλα τα δημόσια έργα που έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και εκτελούνται αυτή την περίοδο. Βλέπουμε ότι υπάρχει κινητικότητα» διευκρινίζει ο κ Κοτορένης, για να συνεχίσει,«έχουμε πει και άλλες φορές, ότι πρέπει να υπάρχουν δημόσια έργα ώστε να απασχολείται ο κλάδος των κατασκευών. Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη λύση για να μπορέσει να κινηθεί όλη η κατασκευή και εργαστούν μηχανικοί και εργαζόμενοι».
Αυτό το οποίο έχει μία σημασία αυτή την περίοδο είναι η χρηματοδότηση των δημόσιων έργων από το ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να δημοπρατούνται και να κατασκευάζονται.
«Καθίζηση» στην οικοδομή από το 2009
Πάντως, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Το ΕΣΠΑ δε λύνει το πρόβλημα της οικοδομής και κατ’ επέκταση της αγοράς ακινήτων. Για να υπάρξει «ανάσα» στον κλάδο, πέραν του προφανούς, της μείωσης δηλαδή των φόρων που μαστίζουν τους ιδιοκτήτες, απαιτούνται σημαντικές αποφάσεις, με ορίζοντα ενίσχυσης του κλάδου. Και τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, την προηγουμένη Τρίτη έρχονται να επιβιώσουν την καθίζηση που υπέστη η οικοδομή. Συγκεκριμένα, το εντεκάµηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, η Συνολική Οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 36,4% στον αριθµό των οικοδομικών αδειών, κατά 30,3% στην επιφάνεια και κατά 28,7% στον όγκο, σε σχέση µε τον αντίστοιχο εντεκάµηνο του έτους 2011.
Η ιδιωτική Οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 36,6% στον αριθµό των οικοδοµικών αδειών, κατά 32% στην επιφάνεια και κατά 30,5% στον όγκο, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Το ποσοστό συμμετοχής της ∆ηµόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το εντεκάµηνο του 2012, είναι 4,6%.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής ∆ραστηριότητας (Ιδιωτικής- ∆ηµόσιας), µετρούµενο µε βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.156 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 197,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 706,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, µείωση κατά 66,6% στον αριθµό των οικοδοµικών αδειών, κατά 63,3% στην επιφάνεια και κατά 65,4 % στον όγκο, σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2011.
Το µέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδοµικής ∆ραστηριότητας ανήλθε σε 1.150 οικοδοµικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 189,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 676,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, µείωση κατά 66,5% στον αριθµό των οικοδοµικών αδειών, κατά 64,0% στην επιφάνεια και κατά 66,1% στον όγκο, σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2011.
Το µέγεθος της ∆ηµόσιας Οικοδοµικής ∆ραστηριότητας κατά το µήνα Νοέµβριο, ανήλθε σε 6 οικοδοµικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 30 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συµµετοχής της ∆ηµόσιας Οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο είναι 4,3%.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα µηνών, δηλαδή από τον ∆εκέµβριο 2011 έως το Νοέμβριο 2012, το µέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής δραστηριότητας, µετρούµενο µε βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 23.826 οικοδοµικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 4.414,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 17.162,5 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, µείωση κατά 37,1% στον αριθµό των οικοδοµικών αδειών, κατά 34% στην επιφάνεια και κατά 32,4% στον όγκο σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο ∆εκεµβρίου 2010- Νοεµβρίου 2011. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ∆εκεµβρίου 2011- Νοεμβρίου 2012, η Ιδιωτική Οικοδοµική ∆ραστηριότητα, εμφανίζει μείωση κατά 37,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,4% στην επιφάνεια και κατά 33,9% στον όγκο, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο ∆εκεµβρίου 2010- Νοεμβρίου 2011. Το ποσοστό συµµετοχής της ∆ηµόσιας Οικοδοµικής ∆ραστηριότητας στο συνολικό οικοδοµικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 4,6%.
νεα καστορια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation