Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών, θυμάτων βίας (αναλυτικό ρεπορτάζ)

-Μηδενική η ανοχή για τη βία κατά των γυναικών
-Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλη έκταση
-Θα στεγάζεται στο συγκρότημα των Νέων Εργατικών Κατοικιών...

Την έγκριση χρημάτων για τη δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», εξασφάλισε η Δημοτική αρχή της Καστοριάς ύστερα από εισήγηση του
Αντιδημάρχου Προγραμματισμού Ανάπτυξης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καστοριάς Ιάκωβου Θεοδοσόπουλου.

Ο Δήμος Καστοριάς ανταποκρινόμενος στην Πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας υπέβαλε πρόταση στην Πράξη «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας- Δημιουργία Κέντρων.

Η καινοτόμος αυτή δράση στοχεύει :
στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας κυρίως με ενδοοικογενειακή βία και trafficking
στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών
στην ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών
στη συμβουλευτική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση των θυμάτων

Δυστυχώς το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλη έκταση σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, μεγάλο ποσοστό γυναικών υφίσταται στο οικογενειακό του περιβάλλον καταχρηστική συμπεριφορά που εντάσσεται στην έννοια της βίας, και αυτοενοχοποιείται, εσωτερικεύοντας τα στερεότυπα που συνδέονται με τους ρόλους των δύο φύλων. Επειδή η άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια δεν θα πρέπει να θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση κρίθηκε αναγκαίο η σύσταση μίας τέτοιας δομής κοινωνικού χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει ο κύριος Θεοδοσόπουλος «Το αίτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια, αφού σύμφωνα με καταγραφές των διαφόρων περιστατικών ανά την Ελλάδα από το Υπουργείο εντοπίστηκαν οι 27 πιο επιβαρυμένοι Δήμοι. Επειδή ο αριθμός των περιστατικών ήταν αρκετά αυξημένος δόθηκε έμφαση στο να καλυφθεί όλη η γεωγραφική ελληνική επικράτεια. Επιπλέον παρόμοια δομή δεν θα λειτουργήσει πουθενά στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας οπότε μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει και περιστατικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο Δήμος Καστοριάς όντας ένας από τους 27 που επιλέχθηκαν ανά την Ελλάδα, για τη σύσταση και λειτουργία μιας τέτοιας δομής, υπέβαλε πρόταση έργου στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και πρόσφατα εγκρίθηκε η σύσταση και η λειτουργία της δομής. Επειδή λοιπόν έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν από αντίστοιχες δομές οι οποίες λειτουργούν και στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, αρκετά περιστατικά θεωρούμε πως η σύσταση της είναι πρωτοποριακή αφού ο Δήμος έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να προβεί στον κατάλληλο συντονισμό της διαδικασίας, καλείται να θεραπεύσει στο βαθμό που του επιτρέπεται βέβαια τέτοια περιστατικά».

Ειδικότερα, για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, κατά τα οριζόμενα στην Πρόσκληση, το προσωπικό το οποίο θα στελεχώσει το Κέντρο Συμβουλευτικής, λειτουργώντας σε συμβουλευτικό επίπεδο, θα αποτελείται από τουλάχιστον τέσσερα (4) στελέχη, τα προσόντα των οποίων περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ειδικότητες:

• Κοινωνιολόγο/Κοινωνικής Πολιτικής με εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών δικτύωσης
• Ψυχολόγο με εμπειρία / εξειδίκευση σε θέματα βίας ή με επιμόρφωση σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γυναικών / γυναικών θυμάτων βίας.
• Κοινωνική/ό Λειτουργό με εμπειρία/ εξειδίκευση σε θέματα βίας ή/και ψυχοκοινωνικής στήριξης ή συμβουλευτικής γυναικών / γυναικών θυμάτων βίας, ή με επιμόρφωση σε θέματα υποστήριξης ή/και συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας.
• Νομικό με εμπειρία σε θέματα φύλου και ισότητας ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με στόχο να επιτευχθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία και να προωθηθεί η δίκαιη και ορθολογική αξιολόγηση των ειδικότερων προσόντων των υποψηφίων, όπως διευκρινίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος «Θα εκδοθεί προκήρυξη μέσα από τον ΑΣΕΠ, στην συνέχεια θα υποβληθούν στον ΑΣΕΠ όλα τα χαρτιά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή στα τέλη καλοκαιριού θα δημοσιοποιηθεί αυτό το γεγονός και επομένως θα γίνει ευρέως γνωστό. Επομένως με τα κριτήρια και την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα επιτευχθεί η πρόσληψη των 4 ατόμων. Επιπρόσθετα η προκήρυξη θα υπαγορεύει την πρόσληψη των συγκεκριμένων υπαλλήλων για 2 χρόνια και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί και πέρα του 2013 για ακόμα 2 ή 3 χρόνια, οπότε η σύμβαση τους θα ανανεωθεί μέχρι την λήξη του ΕΣΠΑ γιατί μπαίνουμε σε σύμβαση μίσθωσης έργου.»



Που θα στεγαστεί το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης;

Το Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης που θα λειτουργήσει, θα εδρεύει στο Δήμο Καστοριάς και θα στεγάζεται σε ιδιόκτητο δημοτικό οίκημα στο συγκρότημα των Νέων Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς, σε περιοχή που είναι εύκολα προσβάσιμη με μέσα μεταφοράς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος αρμόδιος Αντιδήμαρχος «Το κτίριο επιλέχθηκε να στεγαστεί στις εργατικές κατοικίες, γιατί υπάρχει αντίστοιχο κτίριο παρακείμενο στο βρεφικό σταθμό που λειτουργεί .Στη συγκεκριμένη τοποθεσία υφίσταται αρκετά μεγάλος χώρος , που ήδη έχει αρχίσει η διαμόρφωση του για να μπορεί να φιλοξενεί και ατομικές συνεδρίες και ομαδικές συνεδρίες. Σε κάθε περίπτωση όπου και αν το τοποθετούσαμε είμαστε υποχρεωμένοι επειδή ο μεγαλύτερος όγκος βασίζεται στον αστικό πυρήνα να τοποθετηθεί στον αστικό πυρήνα. Άρα λοιπόν θα έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ κτιρίων τα οποία είναι διαθέσιμα και καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ,γιατί για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη δομή το αντίστοιχο υπουργείο μας έθεσε συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την διάταξη και την χωρητικότητα ,οπότε κοιτώντας όλους τους διαθέσιμους χώρους εντοπίσαμε ότι το καλύτερο δυνατό σημείο θα είναι στο κτίριο στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών»


Επιπλέον σύμφωνα με όσα ορίζει η Πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ο χώρος που θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να λειτουργήσει ως Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης, θα διαθέτει πρόσβαση για Α.με.Α, έξοδο κινδύνου, θύρες ασφαλείας, σύστημα πυρόσβεσης/ πυρασφάλειας.

Παράλληλα, οι προαναφερθέντες χώροι θα εξοπλισθούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό, έπιπλα, γραφεία, βιβλιοθήκες καθίσματα εργασίας και επισκεπτών, Η/Υ και σχετικό εξοπλισμό, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς και συστήματα ασφάλειας, συναγερμού και άμεσης σύνδεσης με την Ελληνική

Αστυνομία. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Απασχόλησης «θα υλοποιηθεί και η προμήθεια του αντίστοιχου εξοπλισμού όχι ολόκληρου γιατί ήδη υπάρχει επάρκεια εξοπλισμού όσον αφορά την προμήθεια επίπλων από τη συγχώνευση των πρώην Δήμων σε ένα».


Πότε αναμένεται να λειτουργήσει το κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και ποιο το ωράριο του;

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης υπηρετώντας τις ανάγκες άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες-θύματα της τοπικής κοινωνίας με στόχο την ανακούφιση τους, αλλά και την προώθηση δράσεων πρόληψης και ανακούφισης, θα λειτουργεί οκτώ (8) ώρες ημερησίως, και τα Σάββατα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον η έναρξη της λειτουργίας του, είναι πιθανόν να διενεργηθεί στις 10/09/2012, ημερομηνία που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του κτιρίου αλλά και η διαδικασία πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού.

Συμπερασματικά η ενδοοικογενειακή βία , θύματα της οποίας είναι κυρίως οι γυναίκες, αποτελεί φαινόμενο διαδεδομένο στην χώρα μας και στις κοινωνικές τάξεις και η αντιμετώπισή της συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων θεμάτων του πολιτικού προγράμματος της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ο κύριος Θεοδοσόπουλος πως «Η δομή αυτή που θα λειτουργήσει για 5 χρόνια ,χρηματοδοτείται εξολοκλήρου σύμφωνα και από την εγκριτική που μας ήρθε μέσα από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε μέσα από αυτή τη λειτουργία να μπορέσουμε είτε να προλάβουμε είτε να θεραπεύσουμε τέτοια αντίστοιχα περιστατικά που εντοπίζονται ευρύτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Επομένως αναμένουμε τις γραφειοκρατικές εργασίες σχετικά με την έγκριση κάποιων συγκεκριμένων τεχνικών δελτίων που υπολείπονται ακόμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προκηρύξουμε μέσω ΑΣΕΠ, πιθανόν περί τα τέλη καλοκαιριού την πρόσληψη των απαιτούμενων ατόμων. Δηλαδή τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα βγει η προκήρυξη για την πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού και με την πρόσληψη του προσωπικού θα υλοποιηθεί η απαρχή της λειτουργίας του. Άρα θέλω να πιστεύω ότι αρχές του χειμώνα θα είναι σε λειτουργία η αρχική δομή».

Ποιος ο προϋπολογισμός του έργου;

Ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του, ανέρχεται στις 300.000ευρώ. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος «στον προϋπολογισμό του έργου, εντάσσονται η προμήθεια του αντίστοιχου εξοπλισμού, τα τηλεφωνικά κέντρα, τα λίγα έπιπλα που απομένουν για να συμπληρωθεί ο χώρος, οι διαμορφώσεις κτιριακής παρέμβασης που απαιτούνται στο χώρο και οι μισθοδοσίες του προσωπικού των τεσσάρων ατόμων»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation