Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μ. Χατζησυμεωνίδης: Ζοφερό το τοπίο και…χωρίς πόρους η Αυτοδιοίκηση οδηγείται στην κατάρρευση!

12 -13 Σεπτεμβρίου λουκέτο σε όλους τους ΟΤΑ της Ελλάδος

Σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν οι Δήμοι όλης της χώρας, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης. Οι συνεχείςπερικοπές χρηματοδότησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τους Δήμους σε χρεοκοπία. Ο κίνδυνος για στάση πληρωμών των υπαλλήλων είναι υπαρκτός, αφού ήδη τον τρέχοντα μήνα κάποιοι ΟΤΑ και στην περιοχή μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι δήμοι τα εξέθεσαν οι δήμαρχοι όλης της χώρας στον Υπουργό Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη και στον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, την ημέρα διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που έλαβε χώρα στις 30 Αυγούστου στην Αθηνά. Μάλιστα, στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου όλοι οι δήμοι της Ελλάδος θα κλείσουν για δυο ημέρες τα δημαρχεία και εάν στο διάστημα αυτά δε βελτιωθούν τα πράγματα, μπορεί να προχωρήσουν και σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως σε παραιτήσεις των δημάρχων όλης της Ελλάδος επ’ αόριστων.

Οι συνέπειες των προβλημάτων θα αποτυπωθούν στη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες

Ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης ήταν παρών στη συνάντηση των αυτοδιοικήτων και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παρουσίασε με πολύ δραματική γλώσσα την κατάσταση που επικρατεί. Το τοπίο είναι ζοφερό, τόνισε ο Δήμαρχος και οι συνέπειες των προβλημάτων, όπως είπε, θα αποτυπωθούν στη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, στην αδυναμία πληρωμής του προσωπικού των Δήμων και τελικά θα οδηγηθούμε στην κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Xατζησυμενίδης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τη ζοφερή κατάσταση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και την επικείμενη επιδείνωσή τους, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούν σε κατάρρευση τους δήμους, ακύρωση του κοινωνικού τους ρόλου και στάση πληρωμών μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.
Υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής λέγοντας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ της κοινωνικής συνοχής και να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, την οποία δεν διαθέτει κανένας άλλος φορέας του δημοσίου».
Τόνισε ότι με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι αδύνατη η ανασυγκρότηση και η έξοδος της χώρας από την κρίση. Ο δήμαρχος Καστοριάς απέδωσε τα προβλήματα στο συνδυασμό των περικοπών κονδυλίων με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μεταφορά στους Δήμους αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους.
«Η κατάσταση αυτή έχει επισημανθεί εγκαίρως από τους Δήμους και την ΚΕΔΕ. Δυστυχώς πλέον οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση», τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος.
«Στο καθεστώς που ισχύει σήμερα στους Δήμους δεν είναι λυμένο, ούτε καν το πρόβλημα της μισθοδοσίας του προσωπικού, καθώς αυτή συνδυάζεται με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Οι ΚΑΠ από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 60%», ανέφερε ο κ. Χατζησυνεωνίδης , ο οποίος πρόσθεσε πως δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ για έργα.
«Αν δε ληφθούν μέτρα οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε σειρά μέτρων αντίδρασης και ο Δήμος Καστοριάς δεν θα μείνει αμέτοχος», τόνισε. Ο ίδιος πρότεινε ως λύση να υπάρξει πλήρης διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Σχολεία χωρίς θέρμανση
«Πονοκέφαλος» για το Δήμο Καστοριάς είναι η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και κυρίως η εξεύρεση χρημάτων για την θέρμανσή τους, όπως παραδέχθηκε ο Δήμαρχος. «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με τα χρήματα που παίρνουμε στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και κυρίως στη θέρμανση».

Έχουμε προνοητικότητα και τακτική

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χατζησυμεωνίδη, ο δήμος Καστοριάς έχει κάνει μια καλή διαχείριση στον προγραμματισμό του δήμου. «Εμείς έχουμε προνοητικότητα και τακτική να κρατάμε δυο μισθοδοσίες, ώστε να έχουμε ένα δίμηνο προθεσμία μπροστά για να μην βρεθούμε προ απροόπτου», ενημέρωσε ο δήμαρχος, ενώ όπως υποστήριξε «και στον δήμο Καστοριάς είναι δύσκολη η κατάσταση, διότι υπάρχουν παλιές οφειλές από τους προηγουμένους δημάρχους που έχουμε κληρονομήσει».


Ρύθμιση χρεών
Τέλος, o αρμόδιος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης αποκάλυψε ότι με κοινή απόφαση του Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων Δήμων και έκανε λόγο για 90 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίζουν τους Δήμους κάθε χρόνο, ενώ όπως σημείωσε στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική και χρηματοδοτική συγκύρια προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εν τέλει τη διευκόλυνσή τους μέσω της μείωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεων των ΟΤΑ. Οψόμεθα λοιπόν για τις εξελίξεις…
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation