Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Καστοριά – θερινές εκπτώσεις: Τα λουκέτα ο μεγάλος νικητής στην αγορά της Καστοριάς

Κάθε πέρυσι και καλύτερα

Παρελθόν αποτελούν οι θερινές εκπτώσεις, όπως παρελθόν αποτελούν τα γεμάταταμεία των καταστημάτων και τα χέρια γεμάτα με σακούλες αγορών. Δυστυχώς, οι εκπτώσεις ήρθαν, είδαν και έφυγαν, χωρίς όμως αυτό που είδαν να έχει αφήσει ικανοποιημένους τους καταστηματάρχες.


Καθολικό φαινόμενο αποτελεί η μείωση της αγοραστικής κίνησης, αλλά και του τζίρου στα καταστήματα όλης της χώρας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Απεγνωσμένοι είναι οι καταστηματάρχες βλέποντας τα εμπορεύματά τους να παραμένουν στα ράφια πάρα τις ομολογουμένως μεγάλες εκπτώσεις και απογοητευμένοι είναι καταναλωτές που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Βαγγέλη Πανταζή, η περίοδος των θερινών εκπτώσεων του 2012, ήταν η περίοδος την οποία περίμενε “πώς και πώς” η τοπική αφορά. «Η αγορά περίμενε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα υπήρχε μια ανάκαμψη σε σχέση με ό,τι επικρατούσε την προηγούμενη χρονική περίοδο. Δυστυχώς η ανάκαμψη αυτή, δεν ήρθε ποτέ», δήλωσε ο κ. Πανταζής

Ο κ. Πανταζής μίλησε για μια κατάσταση, την οποία σύμφωνα με τον ίδιο, λίγο-πολύ την έχουμε δει και βιώσει όλοι μας, «Σε τοπικό επίπεδο, έχουμε αντιληφθεί όλοι την πτωτική πορεία της αγοράς, καθώς όλοι μας κινούμαστε μέσα σε αυτή την πόλη και μέσα στην αγορά της».

Δεν είναι όμως μόνο η αγορά της Καστοριάς, που έρχεται αντιμέτωπη με αυτή την πτωτική πορεία, αλλά από άκρη σε άκρη της χώρας, οι αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.


Στο ναδίρ η αγορά όλης της χώρας

Η πλειονότητα των εμπόρων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή της σχετικά με τις πωλήσεις των καταστημάτων κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καθώς το 90% περίπου ο τζίρος τους παρουσίασε πτωτική πορεία, ενώ μόλις για το 10% ο τζίρος τους κινήθηκε στα ίδια ή σε οριακά αυξημένα επίπεδα, συγκριτικά πάντα με πέρυσι.

Οι μειωμένες τιμές και οι εκπτώσεις που άγγιζαν ακόμα και το 70% δεν φάνηκε να συγκινούν τους καταναλωτές που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα προτίμησαν να αναβάλλουν επ’ αόριστου τις αγορές τους.

Άλλωστε, η καθίζηση της κατανάλωσης αποδεικνύεται από τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 11,3% και του όγκου κατά 12,0% κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 (εκτός καυσίμων και λιπαντικών), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Με το πέρας των θερινών εκπτώσεων, η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα για το μέλλον του εμπορίου, καθώς τα συνεχή μέτρα λιτότητας, που συνεπάγονται μείωση μισθών και συντάξεων, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση κατά περίπου 30% κατά μέσο όρο της εμπορικής κίνησης στις θερινές εκπτώσεις του 2012 ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η καταρράκωση του τζίρου προσεγγίζει ή και ξεπερνάει το 60%.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου διεξήγαγε τηλεφωνική έρευνα σε 113 πόλεις, η οποία συσχετίζονταν με το πώς κύλησαν τα πράγματα κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή το ερωτηματολόγιο της έρευνας περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικές με τις θερινές εκπτώσεις. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως από τις 113 πόλεις όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, μόλις οι τέσσερις δήλωσαν ότι η εμπορική κίνηση κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα, ενώ η πλειοψηφία τους, δηλαδή οι 107 πόλεις δήλωσαν ότι υπήρξε μείωση στην κίνηση κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Ενδεικτικά η Αθήνα παρουσίασε μείωση της αγοραστικής κίνησης της τάξης του 30-50%, η Θεσσαλονίκη 25-30%, ενώ ο Πειραιάς 20-30%.

Τραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα της έρευνας για την Έδεσσα και το Αμύνταιο, όπου σημείωσαν μείωση της τάξης του 45-60%, ενώ η γειτονική Κοζάνη, παρουσίασε μείωση της αγοραστικής κίνησης που άγγιξε το 50%.

Ευνοημένες από τις θερινές εκπτώσεις, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι οι Καλαμάτα, Άρτα, Εύβοια, Αξιούπολη (Κιλκίς), οι οποίες είτε παρουσίασαν αύξηση στην αγοραστική κίνηση κατά τις θερινές εκπτώσεις, είτε κυμάνθηκαν στα περσίνα επίπεδα.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Ελλάδας, «Είναι ολοφάνερο ότι η αγορά διέπεται από μια άνευ προηγουμένου κρίση. Άλλωστε αυτό βγαίνει και από τις εκτιμήσεις που έχει κάνει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το οποίο αναφέρεται στην εκτίμηση για την πτώση του τζίρου κατά την περίοδο του καλοκαιριού για τις χρονιές 2010, 2011, 2012 και όπου υπήρχαν εκπτώσεις. Η εκτίμηση του τζίρου για το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2010 ήταν περίπου 14,5 δισεκατομμύρια, η αντίστοιχη εκτίμηση για το 2011 12,8 δισεκατομμύρια, ενώ για το 2012 11 δισεκατομμύρια. Αυτά τα δισεκατομμύρια έχουν φύγει από την αγορά, δηλαδή από τα ταμεία των καταστημάτων, άρα έχει εκθλίψει και το αντίστοιχο ΦΠΑ, συνεπώς βλέπουμε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα».





Μειώθηκε κατά 30% η αγοραστική κίνηση στην Καστόρια

Η μέρα που ξεκινήσουν οι εκπτώσεις ήταν μέρα χαράς τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους καταστηματάρχες. Οι εκπτώσεις στα προϊόντα των καταστηματαρχών αφενός σήμαινε αυξημένη αγοραστική κίνηση, αφετέρου οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να κάνουν μαζικές αγορές, με τις μειωμένες τιμές.

Δυστυχώς, εδώ και κάποια χρόνια, έρχονται οι εκπτώσεις και παρέρχονται χωρίς να μένουν ευχαριστημένοι ούτε οι καταστηματάρχες, αλλά ούτε και οι καταναλωτές καθώς δεν υπάρχει πλέον περίσσευμα για να προβούν οι καταναλωτές στις όποιες αγορές. Είδος πολυτελείας θεωρείται πλέον η αγορά οποιουδήποτε προϊόντος η οποία ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού και η οποία δεν πραγματοποιείται για βιοποριστικούς λόγους.

Η Καστοριά δεν ήταν ανάμεσα στις τυχερές πόλεις που είτε παρουσίασαν αύξηση στην αγοραστική κίνηση είτε, τουλάχιστον, κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, «Με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί και από τις πληροφορίες των συναδέλφων, βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μέση πτώση τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο περίπου στο 30 με 35%, το οποίο νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις, αλλά η πλειοψηφία των συναδέλφων αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με πολύ μεγάλη δυσκολία. Συνεπώς από εδώ και πέρα και έχοντας κατά νου τα όσα πρόκειται να συμβούν, δηλαδή εκκαθαριστικά, ειδικά τέλη μέσω ΔΕΗ, αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, έκτακτες εισφορές, φανταστείτε τι έχει να γίνει».

Ανεβαίνουν οι πωλήσεις των… λουκέτων!

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα μαγαζιά. Πολύ πρόσφατα προστέθηκαν στη λίστα των μαγαζιών που έβαλαν λουκέτο άλλα 3 με 4 καταστήματα της Καστοριάς. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του 2010-2011 έχει μπει λουκέτο σε 65 καταστήματα της πόλης. Το γεγονός αυτό μαρτυράει ότι αντίστοιχοι άνθρωποι έμειναν άνεργοι, δηλαδή οι καταστηματάρχες. Σε αυτούς τους ανέργους θα πρέπει να προστεθεί φυσικά και το προσωπικό των καταστημάτων. Ο κ. Παντάζης δεν μπόρεσε να παρακάμψει την πραγματικότητα, αλλά και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί δεν είναι δυνατόν να χρυσώσει κανένας το χάπι«Θεωρώ και πιστεύω ότι μέχρι να τελειώσει ο χρόνος, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Και άλλα καταστήματα της πόλης μας έβαλαν λουκέτο. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Ελπίζουμε ότι θα την αντέξουμε και θα την αντιμετωπίσουμε».





Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Μπορεί την αγορά τόσο την τοπική, όσο και την εγχώρια να την περιτριγυρίζουν αρνητικά ποσοστά, ωστόσο οι καταστηματάρχες δεν έχουν φτάσει στο μηδέν. Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν φτάσει στα κατώτατα όρια που θα μπορούσαν να βρίσκονται μιας και η πτώση του τζίρου είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Ο κ. Πανταζής δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του για την όλη κατάσταση«Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι μας ότι θα αντέξουμε. Τα δεδομένα όμως, κόβουν τις ελπίδες μας. Με το κλείσιμο της χρονιάς φοβάμαι ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα».

Εν κατακλείδι, όπως όλα δείχνουν οι προβλέψεις για την αγορά είναι δυσοίωνες. Ωστόσο πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι η κατάσταση αυτή θα καταφέρει να αναστραφεί κάποια στιγμή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation