Ads 468x60px

wibiya widget

Νέα Marmaga!

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Εισβολή τουρκικών δανείων στη Δυτική Θράκη

• Τα σχέδια της Ziraat για επέκταση σε αγροτικές και ακριτικές περιοχές
• Ανοίγει «κερκόπορτες» στην Ελλάδα η Ziraat Bank, υποθηκεύοντας μεγάλες εκτάσεις


Επιπλέον χρήμα από Τουρκία θέλει να ρίξει η Ziraat Bank, στοχεύοντας στους αγρότες της Θράκης αλλά και των νησιών, με προφανείς οικονομικούς και πολιτικούς στόχους.

Η κίνηση της τουρκικής τράπεζας εντάσσεται... στην προσπάθεια των γειτόνων να διεισδύσουν στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι την κρίση.



Πρόταση για παροχή δανείων, σε πρώτη φάση συνολικού ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, από την τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat, σε Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες κατέθεσε προφορικώς και γραπτώς η Τουρκία, μέσω του πρεσβευτή της στην Αθήνα!

Σε μια μεγάλη... πρόκληση προχώρησε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», έχοντας στο πρωτοσέλιδο της άρθρο με τίτλο «Ειδικό τουρκικό δάνειο για τον Γιώργο». Φυσικά, το «ειδικό τουρκικό δάνειο» δεν είναι για τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, αλλά προορίζεται για τους Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες, αφού στην Τουρκία «Γιώργο» αποκαλούν ειρωνικά τους Έλληνες!

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα με τον περίεργο τίτλο της «Hurriyet» αναφέρεται η πρόθεση της τουρκικής Ziraat Bank να δώσει δάνεια σε Έλληνες αγρότες, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που υπάρχει στη χώρα μας, και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια στους αγρότες και στις επιχειρήσεις.

Να αναφέρουμε ότι η Ziraat Bank είναι η αντίστοιχη Αγροτική Τράπεζα στη γειτονική χώρα και στη χώρα μας έχει ήδη υποκαταστήματα στην Αθήνα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Ρόδο, ενώ θέλει να επεκταθεί και σε άλλες, κυρίως κρητικές περιοχές!

Πρόταση

Όπως ανέφερε χθες στο κύριο θέμα της η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η Τουρκία, μέσω του πρεσβευτή της στην Αθήνα, κατέθεσε ήδη προφορικώς και γραπτώς πρόταση για παροχή δανείων -σε πρώτη φάση συνολικού ύψους 40-50 εκατομμυρίων ευρώ- από την τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat σε Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες.

Επίσης, η εφημερίδα ανέφερε ότι «θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις για την πρόταση» και τόνισε ότι «ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις».

Παράλληλα, η «Hurriyet» σημειώνει ότι ρόλο «μεσολαβητή» στα δάνεια θα αναλάβει το γραφείο Αθηνών του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP) και ότι ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, έχει ήδη συζητήσει το θέμα με αξιωματούχος της UNDP.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ziraat, Χουσεΐν Αϊν-τίν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, είπε ότι «εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε δάνεια στο πλαίσιο των τραπεζικών κανόνων. Δεν μπορούμε να χορηγούμε προνομιακά δάνεια. Εάν, όμως, η κυβέρνησή μας πει ότι θα καλύψει τις ζημίες μας, τότε μπορούμε να το κάνουμε»!

Έτσι, σε περίπτωση που το σχέδιο εγκριθεί, τα δύο υποκαταστήματα της Ziraat θα αρχίσουν να χορηγούν δάνεια σε αγρότες που έχουν ανάγκη, ενώ δεν αποκλείονται τα δάνεια και σε επιχειρηματίες. Στη συνέχεια και τα υπόλοιπα υποκαταστήματα της τουρκικής τράπεζας στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας θα αρχίσουν να χορηγούν και αυτά δάνεια.

Παράλληλα, σε σχετικό δημοσίευμα της «Hurriyet Daily News» επισημαίνεται ακόμη ότι η Ziraat εξετάζει επίσης τον επιμερισμό του σχεδίου με άλλη ελληνική τράπεζα, αλλά αυτή η εξέλιξη είναι δύσκολη και δεν αναμένεται να υπάρξει συνεργασία με ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

Η ίδρυση το 1893 και η επιλογή της Μακεδονίας

Η παρουσία της συγκεκριμένης τουρκικής τράπεζας στην Ελλάδα και οι επεκτατικές κινήσεις της είναι μια πολύ παλιά υπόθεση... Όταν το 1893 ιδρύθηκε η Ziraat Bank, η αντίστοιχη Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία, όπου λειτουργούσε μέχρι το 1914 χορηγώντας δάνεια στους αγρότες.

Ύστερα από 94 χρόνια, το 2008, η τουρκική τράπεζα επέστρεψε στην Ελλάδα, ανοίγοντας αρχικά υποκατάστημα στην Κομοτηνή και στη συνέχεια στην Αθήνα. Έπειτα από λίγο άνοιξε υποκαταστήματα και στην Ξάνθη και τη Ρόδο.

Έτσι, η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank δίνει δάνεια σε αρκετό κόσμο και επιχειρηματίες, κυρίως στην περιοχής της Θράκης, όπως έκανε και πριν από 94 χρόνια. Τα δάνεια δίνονται με «ευκολία» σε όσους υποθηκεύουν την ακίνητη περιουσία τους! Πριν από περίπου 90 χρόνια, η περιουσία της τουρκικής τράπεζας ανερχόταν σε 11 εκατ. δραχμές και περιλάμβανε ακίνητα που είχαν περιέλθει στην κατοχή της ύστερα από πλειστηριασμούς, η αξία των οποίων ανερχόταν σε 7.156.326 δραχμές, ενώ οι απαιτήσεις από οφειλόμενα δάνεια διαφόρων κατοίκων ήταν περίπου 5 εκατ. δραχμών.

Σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες, οι κινήσεις που κάνει και σήμερα η τουρκική τράπεζα δείχνουν ότι ακολουθεί τις ίδιες τακτικές και έχει στόχο να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της, αποκτώντας ακίνητα στην περιοχή της Θράκης και σε άλλες, κυρίως αγροτικές και ακριτικές, περιοχές της Ελλάδας, στην περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα δάνεια τα οποία θα πάρουν οι Έλληνες πολίτες και φυσικά οι αγρότες.

Περίεργα παιχνίδια

Η τουρκική τράπεζα «εισβάλλει» σε περιοχές ακριτικές και ιδιαίτερα ευαίσθητες, όπως η Ορεστιάδα, που βρίσκεται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θέλει να έχει έναν έμμεσο έλεγχο της περιοχής.

Στην περιοχή της Θράκης η τουρκική τράπεζα παίζει ένα περίεργο πολιτικό «παιχνίδι», όπως λένε παράγοντες της περιοχής, γιατί δεν δίνει δάνεια σε όλη την επικράτεια -πράγμα που αντίκειται στους όρους της Τραπέζης της Ελλάδος-, αλλά επιλέγει τους πελάτες της με εθνικά ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα δίνει αφειδώς δάνεια σε φορείς που δεν έχουν επιχειρηματική ή άλλου τύπου ανταποδοτική δραστηριότητα και φέρεται να χορηγεί αθρόα δάνεια σε μειονοτικούς συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής.

Επίσης, στη Ρόδο επεκτάθηκαν γιατί σχεδόν κάθε εβδομάδα πηγαίνουν πολλοί Τούρκοι πολίτες για ψώνια και αναψυχή, ενώ, όσο για την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, αυτό έγινε γιατί είναι η πατρίδα του Κεμάλ Ατατούρκ.

18 χώρες

Είναι πλέον γεγονός ότι ο τουρκικός τραπεζικός όμιλος, με παρουσία σε 18 χώρες και κέρδη πέρυσι περίπου 3,5 δισ. τουρκικών λιρών, έχει στο «στόχαστρο» περιοχές όπου είναι έντονο το τουρκικό στοιχείο ή όπου είναι εύκολη η πρόσβαση των Τούρκων.

Όμως, γεννάται το ερώτημα που αποτελεί και προβληματισμό πολλών πολιτικών και επιχειρηματιών: Οι κινήσεις της Ziraat Bank είναι μόνο επιχειρηματικές ή κρύβουν την πρόθεση των Τούρκων για μια «έμμεση» επέκταση στην Ελλάδα; Δηλαδή, μήπως η Ziraat Bank επιδιώκει να αποκτήσει στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων και να την πουλήσει στη συνέχεια με πλειστηριασμούς σε Τούρκους που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ενισχύοντας τους μειονοτικούς πληθυσμούς όπως ακριβώς γινόταν και παλιά;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 09/01/2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιο σας...

 

Social Media

Επισκεψιμότητα

Translation